Mainos

Mugabe aikoo estää opposition pääsyn hallitukseen

Zimbabwen presidentin Robert Mugaben Zanu-PF-puolue on ilmoittanut jatkavansa hallituksessa vaalituloksesta riippumatta.

Zanu-PF-puolueen vaalijuliste

Zanu PF-puolue katsoo, ettei oppositiopuolueilla ole hallitukseen asiaa, vaikka ne saisivatkin enemmistön edustajista parlamenttiin.

Zanu-PF:n puheenjohtaja John Nkomo sanoi, että presidentti Mugabella on yksinoikeus nimittää hallituksen jäsenet parlamenttiin valituista kansanedustajista. Nkomon mukaan Zanu-PF muodostaa hallituksen vaikka vain viidellä edustajalla. Hän kuitenkin uskoi puolueensa saavan reilun enemmistön viikonlopun vaaleissa täytettävistä parlamentin 120 paikasta. Loput 30 edustajaa valitsee presidentti Mugabe.

Oppositiolla ennustetaan olevan kuitenkin hyvät mahdollisuudet saada enemmistö parlamentissa. Mikäli oppositio saa kaksi kolmasosaa paikoista, se voi halutessaan estää kaikki Mugaben lakiehdotukset.

Oppositiossa ollaan luottavaisia

Oppositiojohtaja, MDC-puolueen Morgan Tsvangirai, on sanonut parlamenttivaalien lopulta kuvaavan kansan tahtoa, vaikka ne eivät hänen mukaansa voikaan olla vapaat ja reilut.

Tsvangirai toivoi puolueensa voittavan vaalit ja pystyvän sitten rinnakkaiseloon Mugaben kanssa.

Vaalit sujuneet rauhallisesti

Zimbabwen kaksipäiväisten parlamenttivaalit ovat sujuneet tähän mennessä pääosin rauhallisissa merkeissä.
-Tiedot väkivallasta ja äänestäjien pelottelusta ovat poikkeuksia, sanoi EU:n 150-henkisen vaalitarkkailijaryhmän johtaja Pierre Schori.

Myös Zimbabwen omien viranomaisten mukaan vaalit ovat sujuneet rauhallisesti ja ilman merkittäviä välikohtauksia. Zimbabwelaiset vaalitarkkailijat ja oppositiossa oleva MDC-puolue kertoivat eilen, että ensimmäisenä äänestyspäivänä väkivaltaa ja äänestäjien pelottelua oli esiintynyt laajalti kaikkialla maassa.

Presidentinvaalit ovat seuraavan kerran vuonna 2002. Vaalihuoneet suljettiin Zimbabwen kaksipäiväisissä parlamenttivaaleissa alkuillasta. Lopputuloksen pitäisi olla tiedossa tiistaina.

Äänioikeutettuja Zimbabwessa on reilut viisi miljoonaa.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.