Mainos

Mubarak vaatii Israelia vetäytymään

Egyptin presidentti Hosni Mubarak vaatii Israelia vetäytymään kaikilta miehittämiltään alueilta ja lopettamaan siirtokuntien rakentamisen.

Mubarak puhui yhdessä Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin kanssa pitämässään lehdistötilaisuudessa. -Israelin on lopetettava palestiinalaisten piiritys, lopetettava salamurhat ja jatkuvat tunkeutumiset palestiinalaishallinnon valvonnassa oleville alueille. Myös siirtokuntien rakentaminen miehitetyille alueille on lopettava heti, Mubarak vaati.

Mubarak kehotti myös antamaan palestiinalaisten johtajalle Jasser Arafatille uuden mahdollisuuden, jotta hän voi uudistaa hallintoaan niin, että palestiinalaisvaltion muodostaminen tulevaisuudessa käy päinsä. - Meidän tulisi antaa tälle miehelle mahdollisuus. Saatuaan mahdollisuuden, hän voi osoittaa, aikooko hän toimia vai ei. Jos hän toimii, uskon kaikkien tukevan häntä. Jos hän taas ei toimi, hänen kansansa kyllä kertoo hänelle sen, Mubarak sanoi Camp Davidissa.

Ei aikataulua palestiinalaisvaltiolle

Bush puolestaan sanoi, että hän ei ole valmis lyömään lukkoon aikataulua palestiinalaisvaltion perustamiselle. -Emme ole valmiit lyömään lukkoon tarkkaa aikataulua, paitsi siltä osin, että meidän on aloitettava nopeasti, jotta voimme käyttää hyväksemme suotuisan hetken, Bush muotoili.

Mubarak oli avauspuheenvuorossaan vaatinut voimakasta Yhdysvaltain sitoutumista "sovitun aikataulun muodossa, joka johtaa palestiinalaisvaltion muodostamiseen". Mubarakin mukaan valtio voidaan julistaa jo ennen kuin sen lopullisista rajoista on päästy sopuun.

"Arafat ei pääasia"

Mubarakin ehdotusta Arafatille annettavasta mahdollisuudesta Bush piti "mielenkiintoisena", mutta muistutti, että muitakin mahdollisuuksia on, "jos valtion muodostamiseen tarvittavia instituutioita kehitetään".

-Arafat ei ole minun kannaltani pääasia. Pääasia on, saako Palestiinan kansa valoisan tulevaisuuden. Olen toistuvasti sanonut, että olen pettynyt hänen (Arafatin) johtoonsa. Mielestäni hän pettää palestiinalaisia. Siksi olen kohdistanut katseeni muutoksiin, jotka ovat välttämättömiä palestiinalaisten auttamiseksi, Bush kertoi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.