Mubarak saapui oikeudenkäyntiinsä paareilla maaten

Egyptissä on alkanut oikeudenkäynti syrjäytettyä presidenttiä Hosni Mubarakia vastaan. Häntä syytetään murhista ja korruptiosta.

83-vuotias Mubarak tuotiin oikeussaliin paareilla maaten. Salissa hänet suljettiin häkkiin muiden syytettyjen kanssa. Mubarakin ohella tuomiolla ovat myös hänen kaksi poikaansa ja Egyptin entinen sisäministeri.

Uutistoimisto AFP:n mukaan valkoisiin pukeutunut Mubarak näytti kalpealta. Häntä on viime kuukaudet hoidettu sairaalassa Sharm el-Sheikhissä sydänvaivojen takia.

Mubarak sanoo olevansa syytön häntä vastaan nostettuihin syytteisiin.

Tiukat turvatoimet

Poliisiakatemiassa Kairon liepeillä järjestettävän oikeudenkäynnin turvatoimet ovat ennätystiukat. Yli tuhat poliisia ja sotilasta valvoo rakennusta.

Akatemian luokse on kerääntynyt sekä ex-presidentin vastustajia että kannattajia. Aiemmin ryhmien välillä puhkesi yhteenottoja, jotka poliisi lopetti.

Turvatoimia on kiristetty myös Kairon Tahrir-aukiolla, joka oli keväällä Mubarakin vastaisten mielenosoitusten keskus.

Mubarak on kevään kansannousuissa syrjäytetyistä arabijohtajista ensimmäinen, joka joutuu oikeuden eteen vastaamaan teoistaan. Aiemmin Tunisian presidentti Zine al-Abidine Ben Ali on tuomittu poissaolevana.

30 vuotta Egyptiä johtanutta Mubarakia odottaa pahimmillaan kuolemantuomio. Yli 800 mielenosoittajaa sai surmansa vuoden alussa puhjenneissa levottomuuksissa, jotka johtivat Mubarakin syrjäyttämiseen.

(MTV3 – STT – AFP – Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat