MTV3 Uutisten kysely: Tuntijakouudistukseen ollaan melko tyytyväisiä

Suomalaisten enemmistö näyttäisi olevan tyytyväisiä kesäkuun lopulla valmiiksi saatuun peruskoulun tuntijakouudistukseen. Uudistuksessa uskonnon ja elämänkatsomustiedon oppitunteja vähennettiin, liikunnan sekä taide- ja taitoaineiden opetusta lisättiin. Uudistuksessa sovittiin myös perusopetuksen kokonaistuntimäärän lisäyksestä.

MTV3 Uutisten kyselyssä 57 prosenttia ajattelee, että uskonnon ja elämänkatsomustiedon määrän vähentäminen on oikea päätös. Vastaajista noin kolmannes (32 prosenttia) on sitä mieltä, että päätös oli väärä.

Liikunnan ja taide- ja taitoaineiden opetuksen lisäämisestä tervehtii ilolla 72 prosenttia vastaajista. Noin viidennes (21 prosenttia) taas ajattelee, että tämä päätös oli väärä.

Kokonaistuntimäärän lisäämiseenkin suurin osa suomalaisista suhtautuu myönteisesti. Kyselyyn vastanneista 61 prosenttia on sitä mieltä, että koulutunteja on jatkossa sopivasti. Neljännes (25 prosenttia) kuitenkin ajattelee, että tulevaisuudessa opiskellaan jo liikaa. Pieni osuus (6 prosenttia) ajattelee jopa, että koulutunteja on uudistuksen jälkeenkin vielä liian vähän.

Suomen alakouluissa ollut vähän oppitunteja

OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka ei ole yllättynyt kyselyn tuloksista. Liikunnan sekä taito- ja taideaineiden opetuksen lisäämiseen on ollut vahva tahtotila jo pitkään, ja lisäksi Suomi on OECD-maiden hännänhuippuja, kun vertaillaan varsinkin alakouluikäisten tuntimääriä.

Misukan mukaan liikunnan ja taito- ja taideaineiden lisääminen voi lisätä varsinkin poikien kouluviihtyvyyttä, joka on ollut Suomessa melko heikkoa. Misukka muistuttaa, että kokonaistuntimäärän lisäys ei koske läheskään kaikkia Suomen kuntia, koska monessa kunnassa annetaan jo nyt selvästi vähimmäismäärää enemmän opetusta.

Misukka toivoo, että uudistus kuitenkin lisää kuntien ja oppilaiden välistä tasa-arvoa.

- Nyt myös köyhemmät kunnat velvoitetaan antamaan lisää opetusta. Esimerkiksi Espoossa oppilas on voinut saada peruskoulun aikana jopa puoli vuotta enemmän opetusta verrattuna Vantaaseen.

Misukka uskoo myös, että pakollisten taito- ja taideaineiden määrän lisäys helpottaa pätevien opettajien palkkaamista. Aikaisemmin päteville opettajille ei ole välttämättä ollut tarpeeksi oppitunteja tarjolla, koska taito- ja taideaineet ovat olleet pääasiassa valinnaisia.

Tuntijakouudistuksessa moni asia jäi kuitenkin edelleen epäselväksi. Esimerkiksi kielivalikoiman monipuolistamisesta odotetaan päätöksiä vasta parin vuoden kuluttua.

Tutkimus toteutettiin verkkopaneelissa 28.6. - 5.7. välisenä aikana. Siihen vastasi noin 1 800 henkilöä. Virhemarginaali on 3% suuntaansa. Tutkimuksen teki MTV3:n toimeksiannosta Think If Laboratories Oy.

Lue myös:

    Uusimmat