Mainos

MTV3 Uutisten kysely: Suomalaiset tahtovat osto-oikeuden luovutetun Karjalan maihin

Moni suomalainen haaveilee ostavansa palan maata rajantakaisesta Karjalasta. Muutamat ovat jo ehtineet niin tehdäkin. Ongelmaksi on kuitenkin noussut Venäjän maalaki ja sitä tarkentava asetus, jonka mukaan rajavyöhykkeeltä ei saa myydä maata ulkomaalaisille. Vyöhyke ulottuu paikoin yli sadan kilometrin päähän rajasta.

MTV3 Uutisten teettämän kyselyn mukaan 83 prosenttia suomalaisista haluaisin suomalaisille oikeuden ostaa maata Venäjältä mukaan lukien luovutetun Karjalan alueen. Kahdeksan prosenttia vastaajista ei tätä oikeutta suomalaisille halua. Noin kymmenen prosenttia vastaajista ei osaa sanoa kysymykseen mitään.

Kun verkkopaneelissa kysyttiin "Hyväksytkö, että venäläisillä on oikeus ostaa maata Suomesta," niin vastaukset jakautuvat tasan. 46 prosenttia hyväksyy, 46 prosenttia ei hyväksy ja noin 9 prosenttia vastaajista ei osaa sanoa kysymykseen mitään. Luvut ovat tasaisia läpi maan, eikä koulutus, tulotaso tai perhetausta näytä juuri vaikuttavan vastaajien näkökantoihin.

Kysely toteutettiin verkkopaneelina 17.–22.8, ja siihen vastasi 1 782 henkilöä. Vastaajat ovat iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen edustava otos täysi-ikäisistä suomalaisista. Virhemarginaali on suurimmillaan 3 prosenttia suuntaansa. Tutkimuksen teki MTV3:n toimeksiannosta Think If Laboratories Oy.

"Erityistä ärtymystä"

Kysely paljastaa, että suomalaiset soisivat itselleen sellaista, mitä naapurilla ei saisi olla. Ymmärrettävästi suomalaisia harmittaa se, että venäläiset ovat jo pitkään voineet tehdä maakauppoja melkein missä tahansa Suomessa, kun taas suomalaisten toivomia maakauppoja ei ole yhtä kaukana rajan toisella puolella voitu toteuttaa. Vastavuoroisuuden periaate ei toteudu.

– Kyllähän se on aivan selvä asia, että tällä hetkellä erityinen ärtymys kohdistuu siihen että meillä tässä osto-oikeudessa ei ole vastavuoroisuutta, kommentoi Karjalan Liiton kunniapuheenjohtaja Markku Laukkanen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin selitti kesäkuussa maan osto-oikeuden perään kyselleelle presidentti Sauli Niinistölle, ettei kiellossa ole mitään erityistä suomalaisia vastaan, vaan suojavyöhykekäytäntö on sama koko Venäjän rajalla.

– Hän silloin totesi, että sen suojavyöhykkeen syvyyttä he voivat vielä ainakin tutkia uudelleen, ja nyt sain sitten ulkoministeri Lavrovilta terveisiä että sitä tosissaan selvitellään siellä. Mutta sen enempää ei nyt ole lupauksia, kertoi presidentti Niinistö MTV3 Uutisille tiistaina.

Suojavyöhykkeen kaventaminen on suomalaisten ainoa toivo päästä maakaupoille rajantakaiseen Karjalaan. Tosin Käkisalmen seutu ei ole nytkään kielletyllä alueella, eikä maan vuokraamiselle suojavyöhykkeeltä tiettävästi ole esteitä.

"Kanssakäymistä kehitettävä"

Kunniapuheenjohtaja Markku Laukkanen Karjalan Liitosta ehdottaa, että kanssakäymistä rajan yli kehitettäisiin.

– Nyt on paljon seuroja, jotka haluavat järjestää tilaisuuksia Karjalassa, kunnostaa siellä kirkkomaita ja kirkkoja. Tätä pitäisi kehittää valtiosopimuksilla ja alemmilla sopimuksilla.

Suomalaisten varauksellinen suhtautuminen venäläisten maakauppoihin täällä johtuu Laukkasen arvion mukaan osaltaan myös siitä, että monia käytännön asioita on vaikea hoitaa, kun tontin omistaa "joku venäläinen". Laukkanen parantaisi tilannetta määräämällä venäläisomistajille suomalaisen edustajan.

– Näin saataisiin kasvottomalle omistajalle edustaja, jonka kanssa asioida olipa sitten kyseessä tie-, viemäri- tai veroasiat, perustelee Laukkanen ehdotustaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.