MTV3 tutustui kaarevaan OLED-televisioon: Surroundia silmille

MTV3 Uutiset tutustui Samsungin uuden sukupolven televisiomalliin, joka on silmiinpistävän erikoinen. Korealaisyhtiön valmistaman 55-tuumaisen KE55S9C -Full HD-television näyttöpaneeli on nimittäin muotoiltu kaarevaksi. Tällä ratkaisulla pyritään luomaan katsottaviin elokuviin ja ohjelmiin syvyyttä.

Päällisin puolin television design on hyvin tyylikäs. Näyttö on kiinnitetty metallireunaiseen kromattuun kehikkoon, joka toimii samalla television jalustana ja kaiuttimien sijoituspaikkana. Kehikko on muotoiltu jopa varsinaista näyttöpaneelia kaarevammaksi ja tällä on saatu merkittävästi lisättyä mielikuvaa taivutetusta olemuksesta.

Sijoituspaikan valinnan suhteen KE55S9C on tasapintaista näyttöä nirsompi: Näyttöä ei voi irrottaa jalusta-kehikostaan eikä laitetta voi myöskään kiinnittää seinään.

Tarvittavat liitännät suoritetaan erillisen One Connect -liitäntäboxin kautta. Samaa ratkaisua on käytetty muutamissa muissakin Samsungin kärkiluokan televisioissa. Televisioon kulkee vain virtajohto, sekä liitäntäboxiin kytkettävä kaapeli.

Kyseisen ratkaisun ansiosta laitteen takaosa on saatu johtoviidakosta vapaaksi ja täten television voi asettaa tyylikkäästi vaikka keskelle modernia olohuonetta katseiden keskipisteeksi.

Liitäntäboxia vaihtamalla television ominaisuuksia ja liitäntöjä saadaan päivitettyä, ilman että koko televisiota pitäisi vaihtaa.

Ensituntuman perusteella kaareva muotoilu on kieltämättä huomiota herättävä piirre. Lisäksi kaarevuuden avulla elokuviin saadaan luotua visuaalisesti hieman lisää syvyyttä. Kaarevuus on sen verran hillittyä, että kuva ei kuitenkaan vääristy, vaikka sitä katsoisi sivultakin. Parhaimmillaan vaikutelma on, kun televisiota katsotaan aivan keskeltä muutaman metrin etäisyydeltä.

Kokeilumme perusteella kaarevuus ei sinänsä tuo katselukokemukseen mullistavaa muutosta, joskin tietyllä tavalla kuva tulee lähemmäksi katsojaa. Televisio tarjoaa siis visuaalista vastinetta katsojaa ympäröivälle surround-äänentoistolle, mutta tämä ei oikeastaan ole KE55S9C-mallin tärkein anti.

OLED-tekniikka muotoa oleellisemmassa osassa

Kaareva muotoilua oleellisempaa on televisiossa käytetty OLED-näyttötekniikka, joka tekee vasta tuloaan tämän kokoluokan näytöissä.

LCD-tekniikasta poiketen OLED-näytön pikselit ovat itsevalaisevia. Tällöin näyttö ei tarvitse erillistä taustavaloa, joka etenkin isoissa näytöissä aiheuttaa usein epätasaista ja haitallista taustavalon vuotoa.

OLED-tekniikan avulla pyritään saavuttamaan parempi kontrasti, väritoisto, mustan tasot ja harmaaerottelukyky. OLED-tekniikan etuna on myös nopea vasteaika, jolloin kuva pysyy terävänä elokuvien nopeastikin liikkuvissa kohtauksissa.

Ensituntuman perusteella OLED-tekniikka tekee sen, minkä lupaakin. Tässä televisiossa musta on todellakin mustaa. Myös kuvan terävyys, kirkkaus ja värit ovat erinomaisia. Näyttöä voi katsoa myös aivan sivulta ilman kuvan haalistumista.

Esimerkiksi 21:9 kuvasuhteessa olevien elokuvien ylä- ja alareunojen palkit jäävät aivan mustiksi, eivätkä täten häiritse katselukokemusta. Sanalla sanoen, kuva vaikuttaa kaikin puolin tyylipuhtaalta.

Hyvälaatuista kolmiulotteista kuvaa

KE55S9C-television mukana toimitetaan kahdet 3D-aktiivilasit kolmiulotteisten sisältöjen katseluun. Lasit sisältävät myös esiin ponnahtavat nappikuulokkeet.

Television tarjoama 3D-kuva on positiivinen yllätys. Emme havainneet juuri lainkaan aktiivilasitekniikkaa usein vaivaavaa kuvan värinää, vaan kuva näkyy sulavana eikä se rasita silmiä.

3D-kuvaa voi siis täten katsoa mukavasti pitempiäkin aikoja. Myös pienet kolmiulotteiset elementit, kuten nopeasti edessä viuhuvat pienet kipinät, näkyvät miellyttävän tarkkoina.

Laseissa olevan Multi-View -ominaisuuden avulla kaksi ihmistä voi katsella näytöltä samanaikaisesti eri kuvalähteitä. Käytännössä kaverisi voi siis katsella laseilla televisiosta vaikkapa musiikkivideoita täydellä tarkkuudella ja koko ruudun levyisinä samalla kun itse katsot näytöltä lasiesi kautta lempisarjaasi.

Tekninen toteutus ei ole kuitenkaan aivan virheetön, sillä kahta lähdettä päällekkäin katsoessa "taustalle" jäävästä lähteestä ilmestyy näkyviin eräänlaisia haamukuvia. Erityisesti nämä haamukuvat huomaa silloin, jos itse katsot tummia kohtauksia sisältävää ohjelmaa ja taustalle jäävässä ohjelmassa on kirkkaita kohtauksia.

Arkisessa peruskäytössä Multi-View ominaisuus on kuitenkin käyttökelpoinen ominaisuus ja sen avulla saatetaan välttyä turhilta perheriidoilta, että mitä ohjelmaa katsotaan.

Kova hinta rajoittaa kysyntää

Samsungin kaareva KE55S9C OLED-televisio tulee myyntiin Suomessa ensi kuussa 8000 euron tuhtiin hintaan. Hinta on tavallista peruskäyttäjää ajatellen todella suolainen.

Teemu Lehikoinen Samsungilta kertoo MTV3:lle, että hinta on korkea, koska kyse on niin uudesta teknologiasta. Esimerkiksi tuotantolinjoilta syntyy vielä runsaasti hukkatavaraa, kun vialliset kappaleet syynätään valmistusprosessin yhteydessä pois.

Lehikoinen myöntää, että korkeat hinnat rajoittavat vielä tässä vaiheessa menekkiä.

- Mutta toisaalta voidaan ajatella, että kyllähän moni hifisti uhraa jopa suurempia summia äänentoistoonkin, Lehikoinen toteaa.

KE55S9C-mallia katsellessa alkaa nälkä kasvaa: Kunpa OLED-tekniikkaa hyödyntäviä televisioita saisi 80-tuuman kokoluokassa, Full HD -teräväpiirtoresoluutiota tarkemmalla Ultra HD-paneelilla varustettuna ja vieläpä omalle kukkarolle sopivaan hintaan. Tähän on vielä hieman matkaa.

Lue myös:

    Uusimmat