Mainos

MTV3 testasi: Tämä tabletkone taittuu keskeltä kahtia

MTV3:n IT-testeissä on parin viime vuoden aikana nähty lukuisia tabletkoneita. Vaikka testattujen tablettien teknisissä ominaisuuksissa on ollut suuri määrä eroavuuksia, niin niiden toteutus on kuitenkin ollut kaikissa tapauksissa sama: Tabletkone on litteä levy, jonka etuosaa hallitsee kosketusnäyttö.

Sonyn uusi Tablet P edustaa tablet-rintamalla täydellistä poikkeusta muotonsa puolesta. Tablet P on nimittäin saranoitu keskeltä, ja se voidaan simpukkakännykän tavoin sulkea niin, että näyttö jää kuorien alle piiloon.

Kuin tekniikalla terästetty kynäkotelo

Android Honeycomb -käyttöjärjestelmää käyttävä Sony Tablet P muistuttaa suljettuna ollessaan kynäkoteloa, niin hyvässä kuin pahassakin.

Kokoon taitettuna Tablet P voidaan sujauttaa kätevästi vaikkapa povitaskuun. Uudenlaisesta toteutuksesta voidaankin ehdottomasti antaa innovaatiopisteitä. 372 gramman painoinen laite on myös erittäin kevyt käsitellä. Kokoon taitettuna laitteen mitat ovat 79 x 180 x 26 mm.

Mattamuovinen, kuperapintainen kotelointi antaa kuitenkin valitettavasti myös halvan vaikutelman. Tablet P todellakin muistuttaa taitettuna USB-liitännällä varustettua kynäkoteloa.

Erikoinen toteutus kahdella näytöllä

Kun Tablet P:n kuoret avaa, niin sisältä paljastuu kaksi 5,5-tuumaista kosketusnäyttöä, joiden kummankin tarkkuus on 1024 x 480 pikseliä. Näytöt toimivat rinnakkain kytkettyjen tietokonenäyttöjen tapaan muodostaen yhdessä yhden suuremman näytön.

Laitetta voi pitää myös pöydällä pikkukannettavan tavoin, jolloin alempi näyttö toimii näppäimistönä ja ylempi tavallisena kosketusnäyttönä.

Tabletin toisessa reunassa on äänenvoimakkuuspainikkeet, virtaliitin, USB-liitäntä ja virtakytkin. Viereiseltä reunalta löytyy myös kuulokeliitäntä. Laitteessa on myös 0,3 megapikselin kamera näytön vieressä sekä viiden megapikselin kamera takana. Salamaa ei ole.

Positiivinen asia on, että kuoren alle sijoitettu akku on irrotettavissa ja kuoren alta löytyy myös ylimääräinen muistikorttipaikka.

Tablet P:n sisässä hurisee NVIDIA Tegra 2 -prosessori, ja laite sisältää myös langattomat Wi-Fi- ja 3G-yhteydet. Tallennustilaa on 4 Gt, jota voidaan lisätä micro SD -muistikortin avulla 32 gigan verran. Akun luvataan kestävän 7 tuntia videotoistossa.

Hieno idea, joka kaipaisi vielä hiomista

Kahdella näytöllä varustettu taittuva tabletti on hieno idea. Erilliset näytöt avaavat uusia mahdollisuuksia tabletin käyttöön, mutta toisaalta kehittämisen varaa on vielä.

Yksi suurimmista ongelmista esiintyy silloin, kun laitteen kahta näyttöä käyttää vaikka videoiden katseluun tai nettisurffailuun. Näyttöjen väliin jäävät reunat katkaisevat nettisivun erittäin näkyvästi kahtia. Sony Tablet P:n kuva-alueen keskelle jää nykyisellä toteutuksella leveä "kuollut kaistale".

Käyttäjä alkaakin toivoa nopeasti, että näytöt olisi asemoitu siten, että niiden väliin jäävä reuna-alue olisi saatu minimoitua. Samalla laitteen toivoisi olevan hieman ohuempi.

Monissa tapauksissa kahden näytön tarjoama etu jää hieman kyseenalaiseksi, sillä tuplanäyttö ei ole ihanteellinen ratkaisu läheskään kaikkien sovellusten käytössä.

Sony Tablet P

Näyttöjen teknisessä laadussa ei sinänsä ole moitteen sijaa: Tablet P:n tuottamaa kuvaa on miellyttävä katsella.

Avattuna neliön mallinen tabletti on hieman hankala käyttää. Se ei tunnu sujahtavan käteen luontevasti, ja laitteen reunat painautuvat kämmeniin terävästi.

Vaikkapa kuuluisaa Angry Birds -peliä pelatessa tabletin reunat tuntuvat lisäksi olevan kaiken aikaa tiellä. Ja monien muiden pelien tavoin Angry Birds näkyy vain toisen näytön kautta, jolloin toinen näyttö on pimeänä. Toisesta näytöstä on hyötyä lähinnä Sonyn omien pelien kanssa, jolloin alempi näyttö toimii kätevästi peliohjaimena.

Myös esimerkiksi Google Play-sovelluskaupassa seikkaillessa alempi näyttö jää pimeäksi. Tämä tekee käytöstä melkoista tihrustelua, kun ottaa huomioon, että kyseessä on kuitenkin tabletkone.

Nopeutensa puolesta Tablet P:ssä ei ole huomautettavaa. Kaikki toiminnot tuntuvat toimivan ripeästi ilman turhia odotteluaikoja. Lisäksi kosketusnäyttö reagoi komentoihin täsmällisesti.

Laitteen käytöstä jää kuitenkin kokonaisuutena hieman sekava kuva. Perinteisten tablettien käyttöön tottuneena Sonyn laite tuntuu hieman hankalalta ja viimeistelemättömältä.

Uuden ja hyvän jäljillä mennään

Puutteistaan huolimatta Sony on selvästi hyvän jäljillä. Kyseessä on ensimmäinen tabletti, joka oikeasti sujahtaa povitaskuun. Toivottavasti Sonylta tulee Tablet P -mallille jatkoa, jossa käytettävyyttä olisi vielä hiottu enemmän kohdilleen. Nyt tuotteesta paistaa hieman keskeneräinen vaikutelma.

Mikäli seuraavassa mallissa erilliset näytöt olisi integroitu aivan konkreettisesti tiiviimmin yhteen ja laitteen muotoilua sekä materiaalivalintoja olisi paranneltu, niin se tarjoaisi kovemman vastuksen kärkiluokan tablet-kisaan.

Tällaisenaan 600 euron hintainen toteutus tuntuu hieman liian kalliilta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.