Mainos

MTV3 testasi - HTC:n huippukännykkä kehrää neljän ytimen voimalla

Taiwanilainen matkapuhelinvalmistaja HTC esitteli uuden One X -lippulaivapuhelimensa helmikuun lopulla Barcelonan mobiiliteknologiamessuilla. Nyt uutuuslaite on markkinoilla ja MTV3 päätti testata tulokkaan rahkeet.

HTC One X käyttää Googlen Android-alustan uusinta Ice Cream Sandwich -versiota, jonka päälle on ympätty HTC:n oma Sense 4.0 -käyttöliittymä.

Kännykän Super LCD -kosketusnäytön koko on kunnioitettavat 4,7 tuumaa. Vauhtia koko komeudelle antaa puolestaan NVIDIA Tegra 3 1.5GHz -neliydinprosessori. Laitteessa on myös mm. langattomat lähiyhteydet mahdollistava NFC-ominaisuus.

HTC:n One-puhelinmallistossa on yhtiön mukaan panostettu erityisesti kameran ominaisuuksiin, laatuun ja kuvaamisen nopeuteen.

Lyhyesti sanottuna: Tältä kännykältä on lupa odottaa paljon. Mutta lunastaako HTC:n uutuus kovat odotukset?

Yllättävän kompakti kokoisekseen

Viime syksynä testasimme ja tuolloin hämmästelimme laitteen valtavaa näyttöä. Titanin näyttö on uuden One X:n tavoin 4,7 tuumainen.

Puolessa vuodessa on kuitenkin tapahtunut paljon. Älypuhelimien näytöt ja niiden resoluutio ovat jatkuvasti kasvaneet. Nyt 4,7 -tuumainen näyttö ei kokonsa puolesta tunnukaan enää niin järkälemäiseltä.

Näytön kokoon suhteutettuna HTC One X tuntuu jopa yllättävän kompaktilta. 130 gramman painoista laitetta on kevyt pyöritellä kädessä ja vain 8,9 mm:n paksuus tekee tuotteesta helposti taskuun sujautettavan. Myös laitteen leveyttä on yritetty hillitä jättämällä reunojen kehykset melko ohuiksi.

HTC One X -teknisiä tietoja

Ulkonäkönsä puolesta One X ei tarjoa suuria mullistuksia: Kyseessä on yksiosaisella muovisella kuorella verhottu, hillitysti muotoiltu laite.

Sivusta katsottuna puhelimeen on muotoilun avulla saatu lisättyä "banaanimaista kaarevuutta", vaikka todellisuudessa kaarevuutta on vain aavistuksen verran puhelimen takakuoren ylä- ja alaosissa.

Laitteen takakuori on kädessä mukavan tuntuista, joskin hieman halvan näköistä mattapintaista muovia. Käytössä kyseinen materiaali saattaa myös naarmuuntua helposti.

Puhelimen takaosan kirjaimellinen kohokohta on kromikehyksinen kamera, joka nousee puhelimen kuoresta pykälän verran. Tällöin myös kameran linssi altistuu helpommin naarmuuntumiselle.

One X voidaan liittää myös lisävarusteena hankittavaan telakointiasemaan, ja tätä tarkoitusta varten taustakuoren alaosassa näkyy huomaamaton metallipinnirivistö. Olemme perehtyneet tarkemmin HTC:n telakointiasemaratkaisuun testatessamme -kännykkää viime vuoden lopulla.

SIM-kortti sujautetaan sisään laitteen yläreunasta virtakytkimen tuntumasta. Yläreunassa on myös kuulokeliitäntä. Oikealta reunalta löytyy äänenvoimakkuussäädin, jonka pitkänomainen muotoilu tekee äänenvoimakkuuden säädöstä helppoa myös luuria korvalla pidettäessä.

Kaiken kaikkiaan HTC One X:n muotokieli on erittäin onnistunutta ja luuri istuu kädessä ja korvalla erittäin luontevasti varsinkin kun ottaa huomioon, että se edustaa suuremman kokoluokan kännykkää.

Oikeastaan ainoa varsinainen miinus muotoilussa tulee micro USB -liitännän sijoittelusta. HTC:llä ollaan jo useissa malleissa haluttu jostain syystä sijoittaa USB-liitäntä laitteen pitkälle sivulle.

Laitteen ollessa latauksessa johto tulee etenkin puheluiden aikana ja autotelineessä pahasti tielle. Laitteen alareunaan sijoitettu liitäntä olisi käytön kannalta huomattavasti käytännöllisempi ratkaisu.

Neliytimistä tehoa

HTC One X:n sisuksista löytyy viimeisintä huutoa edustavaa järeää mobiilitekniikkaa. Neliydinprosessori ja tuorein versio Android-käyttöjärjestelmästä saavat veden kielelle.

Ja mikä parasta, One X:n tapauksessa hehkutetut ominaisuudet eivät tuota pettymystä. Neliydinprosessori pitää huolen siitä, että vääntö ei lopu kesken ja Androidin Ice Cream Sandwich yhdistettynä kevyen oloiseen HTC:n Sense -käyttöliittymään pelaavat mainiosti yksiin.

Ice Cream Sandwich on tuttua Android-tavaraa ja ainakin ensituntuman perusteella myös käyttäjäystävällinen.

Ja kun laitteen kirkkaassa ja värikylläisessä Super LCD -näytössä on vielä tarkka 1280 x 720 resoluutio, niin testaajan kasvoille leviää nopeasti tyytyväinen hymy. One X:n näyttö vaikuttaa kontrastiltaan ja mustan tasoltaan jo lähes Super AMOLED-näyttöjen veroiselta.

Näytön katselukulmat ovat laajat eikä tummillakaan taustoilla ole havaittavissa näytön taustavalon häiritsevää vuotoa.

Nopeaan menoon suunniteltu kamera

One X:n kahdeksan megapikselin takakamera on valmistajan lupausten mukaisesti toiminnaltaan nopea ja kännykkäkameraksi sillä saa napattua hyviä kuvia. Kameralla nauhoitetut 1920 x 1080 Full HD -videot ovat kelvollista katsottavaa, joskaan eivät mitään teräväpiirron riemujuhlaa.

Valokuvien napsiminen on One X:llä mahdollista myös samanaikaisesti, kun kännykällä nauhoittaa videokuvaa. Tärkeät hetket saa täten yhdellä laitteella tallennettua erittäin monipuolisesti.

Lisäksi kuvaamistaan video-otoksista voi myöhemmin videon toiston aikana napata still-kuvia.

One X:n kamerassa on myös sarjakuvaus, joka toimii silloin kun käyttäjä painaa laukaisinta pitkään sormellaan.

Erittäin hyvä ja tasapainoinen suoritus

HTC One X sisältää kaikki nykyaikaisen älypuhelimen herkut. Mutta vielä tärkeämpää on, että kovat ominaisuudet muodostavat tässä tapauksessa tasapainoisen ja tehokkaasti toimivan paketin.

One X todistaa samalla, että suurellakin näytöllä varustettu laite voidaan saada muotoilun avulla tuntumaan kokoistaan sirommalta.

Mistään halvasta lystistä ei kuitenkaan ole kyse, sillä HTC:n neliydinluurista joutuu pulittamaan noin 690 euroa. Tässä valossa olisi toivonut, että luurin kuoriosan materiaaleissa oltaisiin päädytty hieman arvokkaamman oloisiin valintoihin.

Esimerkiksi pienet kromatut detaljit ja alumiininen kuori olisi antanut toimivalle kokonaisuudelle vielä astetta hienostuneemman sävyn. Tosin metalliset kuoret toisivat luuriin helposti useita grammoja ylimääräistä painoa.

Tehojen ja ison näytön haittapuolena on, että One X:n akku joutuu melkoiselle koetukselle. Luuri onkin muiden nykyisten älypuhelimien tavoin syytä laittaa lataukseen aina päivän päätteeksi.

Tiivistetysti voidaan todeta, että HTC One X on taiwanilaisyhtiöltä onnistunut avaus neliydinkännykkämarkkinoille. Laite edustaa ominaisuuksiltaan nykyaikaisten älypuhelimien kärkikastia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.