MTV3 testasi Epsonin älylasit: Hämmästyttävä tuulahdus tulevaisuudesta

Aivan joka päivä ei saa kokeiltavaksi yhtä mielenkiintoista tekniikkavempainta kuin MTV3 Uutisten testissä on tällä kertaa.

Otimme tuntumaa Epsonin Moverio -videolaseihin. Silmälasien tavoin päässä pidettävät Moverio-lasit tarjoavat mahdollisuuksia paljon muuhunkin kuin pelkkään videoiden katseluun. Kyseessä ovatkin monipuoliset älylasit, jotka antavat esimakua siitä, mitä tulevaisuudessa on odotettavissa.

Älylasien monet ominaisuudet

Läpinäkyviin laseihin on ympätty 960 x 540 pikselin tarkkuudella toimiva näyttöteknologia 16:9 -kuvasuhteella. Laitteen yhtenä hienoutena on, että sillä voi katsoa myös kolmiulotteisia kuvia ja videoita.

Laitetta ohjataan johdolla liitettävällä ohjausyksiköllä, jossa on käytössä Android 2.2 -käyttöjärjestelmä. Langattoman WiFi-yhteyden avulla laseilla pääsee käyttämään verkkotoimintoja, eli vaikkapa surffaamaan nettisivuilla.

Ohjausyksikön hiirialustan ja navigointipainikkeiden avulla käyttäjä voi ohjata laitetta kätevästi yhden käden sormilla. Myös laitteen akku sijaitsee ohjausyksikössä.

Itse lasien sivuilla on mono-liittimet mukana toimitettaville nappikuulokkeille.

Kumpaakin silmää varten on omat pikkunäyttönsä, jotka muodostavat silmien eteen laitettuina yhtenäisen kuvan.

Läpinäkyvän pikseliverkon ansiosta laitteella voi katsoa esimerkiksi elokuvia samalla, kun vaikkapa liikuskelee kotonaan. Lasien päälle voi lisäksi napsauttaa tummentavan pleksin, jolloin käyttäjä pystyy keskittymään paremmin lasien tarjoamaan kuvaan.

Tummentavan näyttöpleksin kanssa lasit näyttävät aivan kuin ylisuurilta aurinkolaseilta.

Tekniikka vaatii vielä tilansa

Teknologia ei ole vielä siinä pisteessä, että näyttölasit olisi saatu puristettua tavallisten silmälasien kokoluokkaan. Epsonin lasit ovatkin melko kolhonnäköiset ja painavat.

Näytön led-teknologia on sijoitettu lasien kehysten sivuille, ja tämä tekee kehyksistä erittäin pulleat. Tummennetun pleksin kanssa laseille kertyy painoa 240 grammaa, mikä tuntuu nenällä etenkin pitempiaikaisessa käytössä.

Lasien sangat on topattu käyttömukavuuden parantamiseksi. Lisäksi lasien mukana toimitetaan kolme erikokoista nenäsovitinta, jolla eri käyttäjät saavat asetettua laitteen nenällensä optimaalisesti.

Kompaktin 165 gramman painoisen ohjausyksikön etuosaa hallitsee kosketushiirialusta, jolla liikutellaan lasien näytöllä näkyvää kursoria. Kosketusalusta ei valitettavasti tue monikosketusta.

Hiirialustan alapuolella on joukko käyttöjärjestelmässä navigointiin tarvittavia painikkeita, 2D/3D-formaatin painike sekä lasien näytön kirkkauden säätö.

Äänenvoimakkuuspainike on ohjausyksikön sivuosassa laitteen lukituspainikkeen yläpuolella.

Lasien liitäntäportin lisäksi ohjausyksikössä on erillinen 3,5 millin kuulokeliitäntä ja USB-liitäntä tiedostojen lataamiseksi tietokoneelta. Myös ylimääräinen Micro SD -muistipaikka löytyy laitteen kyljestä.

Ohjausyksikköön sijoitettu akku tarjoaa laitteelle virtaa vajaan kuuden tunnin ajaksi. Siinä oleva virtapainike käynnistää myös lasit samanaikaisesti.

Painavaa, mutta toimivaa tekniikkaa

Moverio on melko painava "teknologiasetti" nenän päällä. Tämä seikka kuitenkin unohtuu IT-toimittajalta nopeasti, sillä itse lasien tekniikka on yllättävän toimivaa.

Kun lasit on saanut asetettua itselleen sopivaan kohtaan, näytön kuva välittyy kirkkaasti. Nettisivujen pieniä tekstejä lukiessa kuvassa näkyy kuitenkin paikoitellen lievää epätarkkuutta. Muutenkin pienikokoisten kirjaimien tihrustelu älylaseilla alkaa nopeasti rasittaa silmiä.

Videoiden ja kuvien katselussa lasien näyttö toimii kuitenkin hienosti. Kuva välittyy selkeänä kirkkaassa päivänvalossakin. Ja kun näyttö on sammuksissa, lasit ovat lähestulkoon täysin läpinäkyvät.

Lasien välittämä kuva näyttäytyy käyttäjälle ikään kuin hologrammina. Käyttäjä voi halutessaan kohdistaa katseensa myös näytettävän kuvan läpi ja tarkkailla samanaikaisesti tapahtumia ympärillään.

Lisäksi sivusilmällä pystyy helposti katselemaan lasien ohi. Näin myös ohjausyksikön navigointipainikkeiden käyttö on helppoa, vaikka lasit olisivatkin päällä.

Toinen mielenkiintoinen seikka on se, että mitä avarammassa tilassa laseja käyttää, niin sitä suuremmalta sen tarjoama näytön kokokin vaikuttaa. Suuressa hämärässä tilassa lasit tarjoavat jo valkokangasmaisen vaikutelman.

Moverion alle mahtuvat myös silmälasit. Silmälasien kanssa käyttöä varten saa asennettua erilliset hakaset, joiden tarkoitus on tarjota ylimääräistä tukea. Tosiasia on kuitenkin, että silmälasien kanssa Moverion käyttö on melko hankalaa ja epämukavaa puuhaa. Silmälaseja käyttävän henkilön kannattaakin tässä tapauksessa laittaa piilolinssit silmiin ennen Moverion käyttöä.

Moverion käyttöliittymän valikoita on erittäin helppo käyttää ohjaimen avulla.

Harmillisesti laitteeseen ei ole asennettuna Google Play -sovelluskauppaa, joten lisäsovellusten hankinta on hankalampaa.

Silmien rasittuminen ongelmana

Lasien pitempiaikaisessa käytössä silmät väsyvät helposti, etenkin jos laseilla lukee paljon nettisivujen pieniä tekstejä. Silmät rasittuvat entisestään, jos käyttäjä pyrkii keskittymään samanaikaisesti ympäristön tapahtumiin ja näytön katsomiseen.

Myös tekstinsyöttö on Moverion tapauksessa hidasta, koska jokainen kirjain täytyy erikseen naputella kosketusalustan kautta.

Laite ei olekaan parhaimmillaan nettikäytössä.

Eleohjaus ja jonkinlainen virtuaalinäppäimistö olisivatkin tulevaisuudessa mainioita tapoja älylasien ohjaukseen.

Muhkeat äänet ja 3D-ominaisuus

Moverion mukana toimitettavat nappikuulokkeet ovat erittäin positiivinen yllätys. Kuulokkeet istuvat korvassa napakasti, ja ne tarjoavat todella kirkkaan äänentoiston ja muhkeat bassot elokuvien jytinäkohtauksiin.

Testasimme myös lasien 3D-ominaisuutta kolmiulotteisen testivideon avulla. Kolmiulotteisuus kyllä välittyy lasien kautta, mutta 3D-kuvassa on havaittavissa välkyntää ja lievää epätarkkuutta.

Kyseessä on samanlainen välkyntä, jota moni havaitsee myös elokuvateattereiden tai 3D-televisioiden laseja käytettäessä.

Rajattomat käyttömahdollisuudet odottavat jo oven takana

Lasien tekniikka on yllättävän toimivaa, mutta niiden suuri koko ja 700 dollarin hintalappu ovat vielä laajaa suosiota rajoittavia tekijöitä. Samalla lasit tarvitsisivat seurakseen niiden käyttömahdollisuuksia tukevia luovia sovelluksia. Tällaiset sovellukset ovat vielä tällä hetkellä idea-asteella.

Rajoitteistaan huolimatta kyseessä on erittäin innostava ja innovatiivinen laite.

Teknologiasektorilla tulevaisuutta on erittäin vaikea ennustaa, mutta voisi hyvin kuvitella, että älylasiteknologian keventyessä ja kutistuessa vastaavat toteutukset tulevat lisääntymään merkittävästi. Nythän jo mm. Google on suunnittelemassa älylaseja.

Moverio onkin selvä osoitus siitä, mitä lähitulevaisuudessa voi olla odotettavissa mobiililaitteen kaveriksi.

Läpinäkyvän näytön sovellusmahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Paikannuspalveluihin linkitettyinä älylasit voivat antaa käyttäjälle reaaliaikaista informaatiota tämän ympäristöstä aina lähikauppojen tarjouksista reitti-ohjeisiin.

Testasimme Moverio-lasien kanssa liikkumista samalla, kun elokuva pyörii näytössä, ja liikkuminen tällä tavalla on yllättävän vaivatonta. Halutessaan käyttäjä pystyy siis keskittymään ympäristöönsä tai sitten kohdistamaan täysin huomionsa elokuvaan ja sulkemaan itsensä pois todellisuudesta.

Lue myös:

    Uusimmat