Mainos

MTV3 testasi Asuksen uutuusläppärin: Todellinen Transformer

Ohjelmistojätti Microsoftin Windows 8 -käyttöjärjestelmän kosketuskäyttöominaisuudet ovat mahdollistaneet uudenlaisten laiteratkaisujen kehittämisen tietokonerintamalla.

Taiwanilaiselta Asukselta on nähty MTV3:n laitetesteissä useitakin mielenkiintoisia laitekokonaisuuksia, joilla on hämärretty perinteisten laitekategorioiden välisiä rajoja. Tässä ajatusmallissa esimerkiksi kännykkä voi lisävarustein toimia tablettikoneena ja tabletti puolestaan läppärinä.

Esimerkiksi hiljattain testissämme olleessa Asus Padfone Infinityssä yhdistyy Android-pohjainen älypuhelin ja tabletti.

Windows 8 -järjestelmää käyttävä Asuksen Taichi-läppäri puolestaan sisältää kaksi erillistä näyttöä yksissä kuorissa. Toteutus mahdollistaa laitteen käytön myös tabletin tavoin.

puolestaan käyttää kevyempää Windows RT -tablettiversiosta. Tässä laitteessa tabletin saa kiinnitettyä erilliseen näppäimistöön, jolloin se muuttuu pieneksi kannettavaksi tietokoneeksi.

Tämänkertaisessa kokeilussamme oleva Asus Transformer book TX300 -laite jatkaa tätä innovatiivisten laitteiden sarjaa raskailla ominaisuuksilla varustettuna. Kyseessä on nimeään myöten melkoisen muuntautumiskykyinen laite.

Asuksen premium-luokassa on selvää yhdennäköisyyttä

Transformer Bookin muotokieli muistuttaa viime vuoden lopussa testipöydällämme vierailutta valaistuine näppäimistöineen ja metallisine kuorineen.

Laitteiden välillä on muutenkin paljon yhteneväisyyksiä. Kummassakin laitteessa komeilee 13,3-tuumainen Full HD IPS -näyttö. Molempien laitteiden konepellin alta löytyy Intel Core i7 -suoritin, 4 Gt:n DDR3 -muisti sekä Bang & Olufsen ICEpowerin vahvistin Asuksen SonicMaster -teknologialla, jolla valmistaja pyrkii kirkkaampaan äänentoistoon.

Samankaltaisuuksien ei kuitenkaan saa antaa hämätä, sillä laitteiden perusolemukset ovat loppujen lopuksi melko erilaiset: Transformer Bookin kosketusnäytön voi nimittäin napata irti näppäimistöstä, jolloin käsissä onkin tehokas ja suurella näytöllä varustettu tabletti.

Erittäin suurikokoinen tablettinäyttö

13,3-tuumainen tablettinäyttö todellakin tarjoaa suurikokoisen näkymän. Tabletti on kuitenkin saatu yllättävän ohueksi, kun ottaa huomioon, että koteloon on mahduttava melkoinen määrä tavaraa tehokkaasta prosessorista, 5000 mAh:n akusta ja 128 Gt:n SSD-asemasta aina tuulettimeen asti.

Paksuimmaltakin kohdaltaan tablettiosio on vain 11 millimetriä paksu.

Paljon enemmän kuin pelkkä irrotettava näppäimistö

Yksi Transformer Bookin kilpailijoista on hiljattain testaamamme Microsoftin Surface Pro -tietokone. Sekin on varustettu irrotettavalla näppäimistöllä, ja myös se pyörittää täysiveristä Windows 8 -versiota tablettimuodossa.

Asus Transformer Book TX300

Oleellisena erona Surfaceen verrattuna on kuitenkin se, että Transformer Bookin näppäimistö sisältää paljon muutakin kuin pelkän näppäimistön.

Transformer Bookin näppäimistötelakassa sijaitsee nimittäin ylimääräinen 500 Gt:n kiintolevy tiedostojen ja sovellusten tallennusta varten. Lisäksi näppäimistö tarjoaa lisävirtaa sisäänrakennetun 3120 mAh:n akun avulla. Kannettavan tietokoneen tavoin käytettynä Transformer Book sisältää siis kaksi kiintolevyä ja kaksi akkua.

Näppäimistön sivulle on puolestaan sijoitettu USB-liittimet, mini Display Port, verkkoliitäntä ja SD-korttipaikka.

Tämän lisäksi tablettiosion reuna tarjoaa vielä audioliitännän ja micro HDMI -liitännän

Kokonaisuutena Transformer Book tarjoaa siis käyttäjälleen tuhdisti tavaraa, mikä näkyy väistämättä myös kokonaisuuden painossa.

Sekä näppäimistötelakka että tablettiosio painavat kumpikin 950 grammaa, eli kannettavana tietokoneena käytettäessä kokonaispainoa kertyy jo lähes kaksi kiloa. Kyseessä ei tällöin ole todellakaan ultrabook-kannettava kevyimmästä päästä.

Muuten laitteesta ei juuri moitittavaa löydykään. Näyttö on hyvälaatuinen, ja se tarjoaa terävän kuvan ja laajat katselukulmat. Näytön kiiltävä pinta tosin kerää sormenjälkiä ja heijastelee ajoittain ikävästi ympäristön valoa. Tämä on kuitenkin tuttu ilmiö kutakuinkin kaikista kosketusnäytöllä varustetuista laitteista.

Tablettiosassa sijaitseva tuuletin hurisee jatkuvasti, mutta tuulettimen ääni on erittäin hiljainen eikä se peruskäytössä häiritse. Näytön kiinnitys näppäimistötelakkaan on erittäin tukeva, eikä näyttö pääsee heilumaan saranoissa tippaakaan.

Näppäimistön ja hiiren toiminta oli testissämme moitteetonta, ja näppäintuntuma on hyvä. Näppäimistön automaattisesti säätyvästä taustavalosta tulee lisäpisteet hämärissä tiloissa tapahtuvaa käyttöä ajatellen.

Transformer Bookin laatuvaikutelma on korkealla kautta linjan. Runsas harjatun metallin käyttö antaa laitteesta jämäkän vaikutelman.

Kaiuttimien äänenlaatu on selvästi kannettavien tietokoneiden keskimääräistä äänenlaatua parempi, vaikka mistään sinfoniasta ei varsinaisesti päästäkään nauttimaan.

Akun tai Transformer Bookin tapauksessa akkujen kesto on kohdallaan, ja laitteessa on lisäksi virranhallintaominaisuuksia toiminta-ajan optimoimiseksi.

Valmistajan mukaan Transformer Bookin akku kestää kannettava tietokone -tilassa jopa viisi tuntia ja taulutietokone-tilassa jopa kahdeksan tuntia. Power Up! -ominaisuus pidentää akun kestoa, sillä se poistaa näppäimistöosion kiintolevyn ja portit käytöstä. Näin akun kesto pitenee kannettavanakin jopa kahdeksaan tuntiin.

Monipuolinen laite monenlaiseen käyttöön

Plussaa

Miinusta

Asus Transformer Book tarjoaa premiumluokan Windows 8 -kannettavan ja suurella näytöllä varustetun tabletin samassa paketissa. Se taipuu mainiosti niin työ- kuin viihdekäyttöönkin.

Pelkkänä tablettina käytettäessä Transformer Book on sopivan kevyt, mutta näppäimistötelakan käyttö kaksinkertaistaa painon, mikä tämä tuntuu käsissä.

Hinta kovilla ominaisuuksilla varustetulla laitteella on luonnollisesti korkeahko. Transformer Bookin hintalapussa komeilee tekniikkakaupoissa 1 200 euron hinta. Ominaisuuksiin nähden hinta on kuitenkin kohtuullinen.

Kokonaisuudessaan Transformer Book ansaitseekin vuolaasti kehuja. Windows 8 -käyttöjärjestelmä on kehitetty siten, että sitä pystyy käyttämään sekä tableteilla että perinteisillä tietokoneilla. Transformer Book selviytyy mallikkaasti kummalla tahansa käyttötavalla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.