MTV3 teki uutuustabletille sen mistä varoitetaan - laite suoraan järveen

Tällä kertaa MTV3:n laitetestissä on erittäin mielenkiintoinen uutuustabletti. Kyseessä on Sonyn valmistama Xperia Tablet Z -tablet, jonka erikoisuutena on vedenkestävä rakenne. Tästä syystä päätimmekin suorittaa tämänkertaisen laitetestimme järven rannalla.

Ennen kuin kastamme Tablet Z:n talviturkin, niin vilkaistaanpa alkuun laitteen perusominaisuuksia: Testilaitteemme käyttää Googlen Android 4.1.2 -käyttöjärjestelmäversiota Sonyn omilla sovelluksilla lisättynä. 6,9 millimetriä paksu ja vain 495 grammaa painava laite on uskomattoman kevyt ja ohut. Samalla laitetta on mukava käsitellä.

Ohuudestaan huolimatta Tablet Z on vielä rakenteeltaan kohtalaisen jämäkkä, tosin pientä joustoa rungossa on havaittavissa.

Laitteen pelkistetty ulkonäkö miellyttää silmää ja kumipinnoitettu takakansi tuntuu hyppysissä miellyttävältä.

Sony Tablet Z

Ohuisiin kuoriin on saatu pakattua muun muassa Snapdragon S4 Pro -neliydinprosessori, kahdeksan megapikselin takakamera, 2,2 megapikselin etukamera ja mm.infrapunaa käyttävä monitoimikaukosäädin sohvaperunoiden iloksi.

10,1 tuumaisella (1920x1200 pikseliä) teräväpiirtonäytöllä varustettua laitetta pystyy pitämään aivan alareunastakin pelkällä kahden sormen otteella aivan kuin käsissään pitäisi kevyttä aikakauslehteä.

Lisäksi kosketusnäyttö on kaikin puolin hyvälaatuinen ja näytön pinnoite hylkii melko hyvin sormenjälkiä.

Kumipinnoitettu taustakuori sen sijaan kerää sormenjälkiä näytönkin edestä, mutta sehän ei haittaa kun koko laitteen voi pestä vaikkapa suoraan vesihanan alla. Eli ryhdytäänpä seuraavaksi kastelemaan tablettia.

Tabletti loistaa laiturin alla

Istumme siis järven rannalla laiturin reunalla ja olemme tietoisesti tekemässä jotain sellaista, millä moni on vahingossa tuhonnut kalliin tekniikkalaitteensa: Nakkaamme Tablet Z:n veteen ja testaamme miten laite reagoi kalojen elementissä.

Plussaa:

Miinusta

Yksi, kaksi ja loiskis; sinne meni ja seuraavaksi toivomme, että valmistajan lupaukset pitävät paikkansa.

Laitteessa on IP5X- ja IP7X-sertifikaatit, mikä tarkoittaa, että Tablet Z kestää upotuksen metrin syvyyteen puolen tunnin ajaksi, lisäksi sen pitäisi kestää heikolla paineella ruiskutettua vettä ja se on samalla myös pölytiivis.

Edellytyksenä on kuitenkin, että laitteessa olevien liitäntäporttien (micro-SD, micro USB ja kuulokeliitäntä) tulpat on suljettu hyvin.

Tablet Z ei todellakaan veteen upotuksesta säpsähdä. Näyttö pysyy päällä vedessäkin ollessaan ja kaiuttimista soitettu musiikkikin kantautuu aaltojen syövereistä vaimeasti kuulijan korviin. Kun laitteen nostaa laiturille, niin kaikki toimii edelleen niin kuin pitääkin.

Vesitiiviys ei kuitenkaan tarkoita Tablet Z:n tapauksessa, että laite olisi varsinaisesti suunniteltu vedessä käytettäväksi: Kun laite on veden alla, niin kosketusnäyttö ei reagoi mitenkään sormien kosketukseen. Jos taas laitetta pitää osittain vedessä, niin laite tulkitsee myös aallot ja ja näytön yli pyyhkäisevät vesipisarat kosketukseksi. Tästä puolestaan seuraa se, että aallot availevat tahattomasti tabletin sovelluksia hurjaa vauhtia.

Tapahtuipa testimme aikana niinkin, että aallot avasivat kosketusnäppäimistön, jonka jälkeen laineiden liplatus näyttöä vasten alkoi tuottaa tekstiä näytölle, todellista aaltojen kirjoitusta siis.

Olisikin hyvä, jos Tablet Z sisältäisi näytön kosketustoiminnon lukituksen, sekä fyysisiä näppäimiä, joiden avulla käyttäjä voisi ohjailla tablettia myös vedessä ollessaan.

Pystyimme ottamaan laitteella mm. vedenalaista videota niin, että laitoimme tallennuksen päälle laitteen ollessa vielä pinnalla. Monta kertaa videotallennus keskeytyi kuitenkin siinä vaiheessa kun laitteen laski veteen ja aallot aiheuttivat näyttöön välittömästi virhepainalluksia.

Mutta mitä itse vesitiiviyteen tulee, niin Tablet Z selvisi testissämme ongelmitta. Kastelimme laitetta myös lavuaarissa virtaavan veden alla eikä laite ollut tästäkään moksiskaan.

Varsinkin näin kesä-aikaan täytyy todeta, että Tablet Z on laite johon on helppo ihastua. Se on mainio laite mukaan otettavaksi järven rannalle laiturille. Se ei pelkää vesiroiskeita eikä edes putoamista veteen ellei se sitten pääse vajoamaan liian syvälle.

Lisäksi näyttöä pystyy lukemaan melko hyvin kirkkaassakin auringon valossa.

Tämän lisäksi kiitettävän ohut ja kevyt laite sisältää kutakuinkin kaikki nykyaikaisen tabletin herkut.

Testissämme ollut 16 Gt:n Wi-Fi -malli maksaa 519 euroa. 4G-ominaisuuden sisältävä malli maksaa puolestaan jo 670 euroa. Hintaero on melko iso, sillä laitteet ovat muuten identtiset.

Lue myös:

    Uusimmat