MTV3 Tallinnassa: Lakko pysäytti kaupungin - kuka lakkoilee ja miksi?

Tallinnassa ja koko Virossa huipentuu tänään alkuviikon voimia koonnut lakkoaalto. Tallinnan julkisen liikenteen työntekijöiden osallistuminen tukilakkoon pysäyttää käytännössä koko kaupungin.

Opettajien palkankorotusvaatimuksista alkunsa saaneeseen lakkosumaan osallistuu viikon aikana yli parikymmentä erilaista organisaatiota. Mukana on jopa yksittäisiä työpaikkoja ja yrityksiä. Viron ammattiyhdistysten keskusliiton johtaja Harri Tali kertoo MTV3:n Uutisille, että yhteensä lakkoihin osallistuu noin 30 000 eri alojen työntekijää.

Tänään opettajien lisäksi kotona aamukahvinsa nauttivat pitkän kaavan mukaan esimerkiksi veturimiehet, raitiovaununkuljettajat, Tallinnan bussinkuljettajat ja joidenkin suurten sähkölaitosten henkilökunta. Varsinkin Tallinnassa turistin saattaa olla vaikea saada taksia.

Opettajat ovat lakossa viikon loppuun. Teattereissa, maan televisiossa ja radioasemilla työntekijöiden kahvitauko venähtää parin tunnin mittaiseksi. Kulttuurityöntekijöiden tukilakko ei kuitenkaan sotke teatterimatkalaisten elämyksiä. Jollakin tapaa kulttuurityöntekijät aikovat kuitenkin tuoda vaatimuksensa esiin.

Tallinnan julkisen liikenteen lakko vaikuttaa paitsi kaupunkilaisten, myös turistien päivään. Kaupunkiin tulijoiden kannattaa varata jalkaansa hyvät kävelykengät ja reppuun muutama varapäre, sillä suuri osa työmatkalaisista ja muista liikkujista kulkee jalkaisin tai yksityisautolla. Julkisen liikenteen ajoneuvot seisovat talleissa myöhään yöhön. Viranomaisten mukaan kaupunkiin onkin odotettavissa tänään yksityisautojen tulva.

Opettajat vaativat palkkojen vähimmäismäärään 20 prosentin korotusta. Tällä hetkellä virolaisen opettajan keskipalkka on hieman alle 800 euroa. Alimmillaan opettaja saa palkkaa alle 700 euroa kuukaudessa. Palkka riippuu opettajan koulutustasosta, opetustyön haastavuudesta sekä esimerkiksi työpaikan sijainnista. Tallinnassa opettajan keskipalkka oli viime vuonna 833 euroa. Yksi tukilakkoon osallistuva suuri ryhmä on lastentarhanopettajat. Heidän ammattiryhmänsä keskipalkka oli viime vuonna hieman yli 650 euroa. Opettajat lakkoilevat kaikissa Viron 33 kaupungissa.

”Korotuksia ei voida tehdä”

Opettajien lakkohuutoon vastanneen opetusministeriön mukaan ainakaan tälle vuodelle ei voida tehdä suurempia palkankorjauksia. Ministeriön mukaan budjetti tälle vuodelle on jo tehty, eikä siihen ole enää varaa tehdä suuria muutoksia.

Postimees-lehden haastatteleman opetusministeri Jaak Aaviksoon mukaan opettajien alinta palkkatasoa voidaan nostaa ensi vuoden alusta 700 euroon. Viron opettajien ammattijärjestön nokkamies Sven Rondik torjui tuoreeltaan ministeri Aaviksoon ehdotuksen riittämättömänä. Rondikin mukaan opettajat pitävät kiinni 20 prosentin korotusvaatimuksesta, joka nostaisi alinta palkkaa noin 730 euroon.

Palkat ja politiikka

Uudelleen itsenäistymisen jälkeisen Viron ensimmäinen suurlakko on paljon muutakin kuin pelkkä mielenosoitus pienten palkkojen vuoksi. Asiaan liittyy paljon sisäpoliittista kädenvääntöä, ennakkoluuloja ja neuvostohistorian painolastia. Viro selvisi, ainakin ulospäin, suhteellisen vähin vaurioin muutaman vuoden takaisesta taloustaantumasta. Maan hallitus kiristi tuolloin kansalaisten vyötä muun muassa leikkaamalla palkkoja. Nyt se yhdistettynä Kreikan tukipakettiin sekä pelkoon euron tulevaisuudesta saa ihmiset lyömään hanskat tukilakkojen muodossa naulaan.

Viron valtio voi ylpeillä esimerkiksi erittäin pienellä valtionvelalla, muutenkin valtion talousluvut näyttävät hyviltä. Totuus ruohonjuuritasolla on kuitenkin toinen. Maassa on melko korkea työttömyysaste, jonka lieveilmiönä uudehkossa tasavallassa alkaa kasvaa pitkäaikaistyöttömien joukko. Inflaatio oli helmikuussa 4,2 prosenttia, ja suurten kaupunkien ulkopuolella asuvien on entistä vaikeampi tulla toimeen.

Harri Tali arvelee MTV3:n uutisten haastattelussa, että näin laajamittainen lakko näyttää virolaisille, että omia asioita ajaakseen on joskus käytettävä hieman järeämpiä keinoja. Talin mukaan lakko on myös selvä näyte kansan tyytymättömyydestä hallituksen toimiin.

Paljon kertoo se, että viime kesänä maassa nousi kohu, kun Tartossa toimiva pelastusarmeijan osasto kertoi jopa nälkää näkevistä lapsista. Pelastusarmeijan työntekijöiden mukaan lapset eivät saaneet kotona tarpeeksi ruokaa, kun koulut ja samalla kouluruokailu oli kesälomalla.

Ammattiliittojen keskusjärjestö on selvästi ilmoittanut tukevansa lakkoja siksi, että se on tyytymätön hallituksen toimintaan. Tallinnan kaupungin puolestaan väitetään tukevan Tallinnan bussiliikenteen halvaannuttavaa lakkoa ja siihen osallistuvia kuljettajia.

Tänään Tallinnaan tuleva turisti, varaudu kävelemään. Taksia ei välttämättä saa. Bussista puhumattakaan.

Katso Petteri Savolaisen raportti Tallinnasta:

Lue myös:

    Uusimmat