Mainos

MTV3 seuraa tilannetta: kreikkalaiset kyllästyneet nälkävyöhön

Ateenassa ollaan vielä odottavalla kannalla, mutta pinnan alla kytee raivo - joka on purkautunut jo edellispäivinä rajuina mielenosoituksina.

Hallituspuolueiden johtajien neuvottelut päättyivät viime yönä tuloksettomina. Julistuksia ei annettu, mutta lisäeläkkeiden leikkaamisesta käydään kovaa vääntöä edelleen, kertoo Ateenassa oleva MTV3:n toimittaja Kari Lumikero.

– Esimerkiksi entisen hallituspuolueen Pasokin johtaja ja ex-pääministeri George Papandreou ilmoitti, että hän ei missään nimessä tule hyväksymään peruseläkkesiin kajoamista. LAOS eli oikean äärilaidan puolue on edelleen sitä mieltä, että aikataulu leikkausten sopimiseen on aivan liian tiukka, Lumikero kertoo.

Aikataulu todella on tiukka: EU:n valtiovarainministerit kokoontuvat illalla Brysselissä. Tätä ennen hallituksen pitäisi antaa jonkinlainen yleinen sitoumus eli vakuutus siitä, että sovituista säästöistä tehdään päätöksiä.

Muodollinen päätös tehtäisiin sunnuntaina parlamentissa.

"Kiristetty on jo tarpeeksi"

Kreikkalaiset ovat alkaneet valua jo kaduille, Lumikero kertoo.

– Esimerkiksi Sintagma-aukiolle ajettiin juuri bussilasteittain poliiseja. Päivällä on luvassa jonkinlainen mielenosoitus, ammattiliittojen järjestämä suurempi mielenosoitus alkaa kello 18 illalla. Juuri äsken sain tiedon, että kaksi suurinta ammatiiliittojen keskusjärjestöä on julistanut yleislakon, joka alkaisi huomenna ja jatkuisi lauantaihin saakka.

Ihmiset ovat sekä jännittyneitä että kyllästyneitä maan johdon poliittiseen peliin.

– Jotkut sitä mieltä, että poliittinen peli saisi loppua pikkuhiljaa ja täytyisi ryhtyä päätöksiin. On myös ihmisiä, joiden mielestä leikkaukset, joita on kahden vuoden aikana tehty, ovat olleet niin rajuja, että enää ei ole varaa vyönkiristykseen, Lumikero sanoo.

Monen kreikkalaisen palkka on pudonnut jo puoleen entisestä, nuorten aloituspalkat on puolitettu ja ovat luokkaa 400-500 euroa kuukaudessa.

– Tällainen nälkävyö kyllä kuristaa kreikkalaisia ja vaikuttaa maan ja kaupungin tunnelmaan, Lumikero sanoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.