Mainos

MTV3 seuraa: Näin Norjan oikeudenkäynti eteni hetki hetkeltä

Norjan joukkosurmaaja Anders Behring Breivik on tänään osallistunut asiansa käsittelyyn oikeudessa. 32 -vuotias Anders Behring Breivik tappoi 77 ihmistä heinäkuussa.

MTV3:n kirjeenvaihtaja Kari Lumikero oli paikan päällä seuraamassa tilaisuutta.

13:10: Istunto kesti Oslon käräjäoikeudessa vain vajaan tunnin. Päätöstä vangitsemisen jatkamisesta odotetaan iltapäivällä.

Breivik on ollut eristyksissä yli 16 viikkoa. Hän ei ole saanut seurata viestimiä eikä vastaanottaa vieraita eikä postia. Poliisi vaatii eristyksen jatkamista vielä 12 viikkoa.

13:00: Breivik ei päässyt perustelemaan tekojaan omin sanoin oikeudessa. Tuomioistuimen tuomari keskeytti Breivikin, kun tämä alkoi puhua muusta kuin hänelle esitetystä kysymyksestä.

12:40: Breivik nosti sormensa pystyyn ja pyysi puheenvuoroa. Hän olisi halunnut sanoa jotain uhrien omaisille ja muulle yleisölle, mutta tuomari ei antanut tähän lupaa.

12:35: Breivik on kieltänyt itsensä kuvaamisen salissa. Breivik on kasvattanut itselleen kapean poskiparran, hänen kasvonsa ovat punakat ja ilmeettömät. Hän hörppii välillä vettä muovimukista.

Lumikeron mukaan salissa on rauhallista, eivätkä kymmenet paikalla olevat nuoret tai omaiset ole tehneet välihuutoja. He seuraavat käsittelyä vakavina.

12:25: Syyttäjä vaatii Breivikin vangitsemisen pidentämistä 12 viikolla.

Lumikero kertoo, että läsnä oikeudenkäynnissä on median edustajien lisäksi myös kymmeniä nuoria, jotka olivat saaressa ampumishetkellä. Paikalla on myös uhrien lähisukulaisia.

12:20: Breivikiä päästään vihdoin kuulemaan. Breivik kertoo oikeudessa olevansa Norjan vastarintaliikkeen komentaja. Hän vastustaa vangitsemisen jatkamista, koska sanoo sen olevan kidutusta. Tuomari keskeytti Breivikin puheet.

12:20: Breivik astuu saliin. Lumikeron mukaan Breivik ei vaikuta edelleenkään katuvan tekoaan yhtään. Hänen ilmeensä oli lähinnä huvittunut, kun hän astui saliin. Ennen istuutumistaan hän loi pitkän silmäyksen yleisöön.

Lumikero kertoo, että Breivik on pukeutunut tummaan pukuun ja siniseen solmioon. Hänen takanaan seisoo viisi univormuun pukeutunutta poliisia.

12:10: Norjalaisen VG-lehden mukaan oikeudenkäynti on viivästynyt salissa olevien teknisten ongelmien vuoksi.

11: 45: Breivik on tuotu Oslon käräjätalolle.

11: 40: Vangitsemisoikeudenkäynti alkaa Oslossa näillä hetkillä. Oikeudenkäynti on ensimmäistä kertaa julkinen, Yleisö ja lehdistö on päästetty seuraamaan istuntoa. Breivik on sanonut haluavansa selittää tekonsa syitä oikeudelle.

Lumikero kertoo, että oikeudenkäynnin alku saattaa venyä.

– Täällä Oslon käräjäoikeuden ylimmässä kerroksessa on tällä hetkellä aikamoinen kaaos, täällä on ainakin 200 toimittajaa ja kuvaajaa, jotka jonottavat kapeassa käytävässä pääsyä oikeussaliin, Lumikero kertoo.

– Täällähän on kaksi salia varattu yleisöä varten. Toinen on se varsinainen sali, jossa Breivik itsekin istuu ja toinen on sali, johon on luvattu suurkuva-videopalvelu. Jono etenee todella hitaasti, täällä on valtavat turvatarkastukset ja jotenkin tuntuu mahdottomalta, että istunto voisi kahdeltatoista vielä alkaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.