Mainos

MTV3:n vaalikoneen Amerikan-serkku kelpaa Obamallekin

MTV3 Uutisten kuntavaalikone kiinnostaa suomalaisia. Maikkarilla käytössä oleva vaalikonemalli kelpaa myös maailmalla, kun Yhdysvalloissa presidenttiehdokkaat Barack Obama ja Mitt Romney ovat vastanneet samankaltaiseen vaalikoneeseen.

Nyt seitsemänsissä vaaleissa käytössä oleva MTV3:n vaalikone on kerännyt jo yli 420 000 käyttäjää. Kone avattiin syyskuun lopussa ja sitä voi hyödyntää vielä vaalipäivänä.

Vaalikoneesta vastaava Sami Ruokangas tietää tarkalleen koneesta irtoavan hyödyn.

– Vähänkään isommassa kunnassa on mahdotonta tuntea kaikki sopivia ehdokkaita. Myös uudet ihmiset nopeimmin selville vaalikoneen avulla.

Vaikka yleinen linja olisikin tiedossa Maikkarin vaalikoneessa on erityistä se, että tarjolla on reaaliaikainen nettivertailu ja mahdollisuus saada välittömästi tietoa siitä, onko ehdokas koneen käyttäjän kanssa samaa vai eri mieltä.

– Toisin kuin useimmat muut vaalikoneet tämä muodostaa myös ehdokkaiden kantojen keskiarvosta puolueen kannan kuhunkin vaalikoneen kysymykseen, Ruokangas kertoo.

Vaalikoneiden esiäiti syntyi Amerikassa

Kone tarjoaa lisäksi mahdollisuuden tarkastella paikkakuntien välisiä eroja.

Vaalikoneisiin erikoistunut Ruokangas on havainnut, että koneita on paljon ja että osa niistä on tehty huumorimielessä.

– Talouden, kuntapalvelujen, kuntien määrään ja elinympäristön hyvinvointia koskevien kysymysten rinnalla myös meillä on mahdollista pohtia muun muassa, onko ulkoavaruudessa elämää.

Ensimmäisen vaalikoneen kaltaisen kysymyspatterin esitteli CNN-televisiokanava Yhdysvaltain vuoden 1996 presidentinvaaleissa. Suomessa vaalikoneet ovat yleistyneet 2000-luvun puolivälistä, ja niiden kirjo on laaja.

Vakavimmin otettavimmat vaalikoneet ovat Ruokankaan mukaan kuitenkin lähes poikkeuksetta isojen mediatalojen tarjoamia.

Jos kuntavaaliehdokkaasi on vielä hakusessa, kokeile MTV3:n vaalikonetta.

Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu (Seitsemän uutiset 25.10.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.