Mainos

MTV3:n vaalikone: Perintövero pois, ei Natolle

MTV3:n vaalikonetta käytettiin vaalien alla yhteensä 300 000 kertaa. Vaalikone jatkaa toimintaansa myös eduskuntavaalien jälkeen, jolloin sen kysymyksiin vastaavat uuteen eduskuntaan valitut kansanedustajat.

MTV3:n vaalikoneesta yritettiin löytää sopivaa ehdokasta kaikkiaan 300 000 kertaa ennen eduskuntavaaleja.

Konetta testanneista kansalaisista selvä enemmistö haluaa tuloveroihin alennusta sekä perintöveron poistettavaksi tällä vaalikaudella. Perintöveron poistamista kannatti valtaosa 300 000 vastaajasta - vain alle 3 000:lla ei ollut asiaan selkeää kantaa.

Lähes 2000 vastaajaa jätti vastaamatta kysymykseen, jossa tiedusteltiin pitäisikö Suomen hakea sotilasliitto Naton jäsenyyttä. Muut vastaajat asettuivat vastustamaan liittymistä.

Vastaajat arvioivat Nato-kysymyksen melko tärkeäksi. He katsoivat myös, että Nato-hakemus ei ole ajankohtainen, vaikka Ruotsi päättäisikin hakea sotilasliiton jäseneksi.

Kansanedustajat samoilla linjoilla

MTV3:n vaalikone avattu, eduskuntavaalit

Valituksi tulleen 193 kansanedustajan mielipide perintöveron poistosta kallistuu selvästi myönteiselle kannalle. Valitut kansanedustajat pitivät ennen vaaleja vaalikoneessa esitettyä kysymystä myös melko tärkeänä.

Nato-kysymykseen vastasi 192 kansanedustajaa. Mielipiteet Nato-jäsenyydestä osoittautuivat selvän kielteiseksi ja kysymystä pidettiin tärkeänä. Myös kansanedustajat vastasivat kielteisesti siihen, pitäisikö Suomen hakea Nato-jäsenyyttä, jos Ruotsi hakisi.

MTV3:n vaalikone jatkaa vaalikauden

MTV3 Uutisten vaalikoneen vastaukset täydentyvät nyt myös vaalikauden aikana, kun kansanedustajilta kysytään kantaa ajankohtaiseen aiheeseen kerran kuukaudessa. Seuraavaksi edustajilta odotetaan vastauksia kysymykseen hallituspohjasta.

MTV3 on ensimmäinen suomalainen media, joka aloittaa jatkuvan vaalikoneen. Tähän saakka vaalikoneet ovat toimineet vain pari kuukautta ennen vaaleja. Jatkuvassa vaalikoneessa uuden eduskunnan 200 kansanedustajaa ottavat kuukausittain kantaa ajankohtaisiin kysymyksiin.

Jatkuvan vaalikoneen avulla kansalaiset voivat selvittää myös vaalien välillä, ketkä kansanedustajat ovat lähimpänä heidän omia mielipiteitään.

Hankkeella MTV3 Uutiset pyrkii lisäämään kansalaisten ja poliitikkojen välistä vuorovaikutusta ja näin omalta osaltaan lisäämään demokratiaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.