Mainos

MTV3:n vaaliasiantuntija: Vaalitulos tavanomainen

Ensimmäistä kertaa SDP:n historiassa puolue jäi kuntavaaleissa äänestystuloksessa alle 20 prosentin. SDP keräsi äänisaaliikseen kuntavaaleissa 19,6 prosenttia.

MTV3:n vaaliasiantuntija, Åbo Akademin professori Kimmo Grönlundin mukaan SDP:n tappioputki jatkui tavallaan myös kuntavaaleissa, vaikka puolue juhlikin toista sijaansa vaaleissa.

– Eduskuntavaaleihin verrattuna puolue sai sen kuuluisan torjuntavoiton, mutta kyllä SDP:ssä varmasti mietitään mitä pitäisi tehdä. Toisaalta tämä oli varmasti tärkeä tulos puolueen puheenjohtaja Jutta Urpilaiselle.

Kokoomus on suurin kuntapuolue 21,9 prosentin ääniosuudella, kun kaikki äänet oli laskettu noin puoli kahdelta aamuyöstä. SDP oli toinen 19,6 prosentin tuloksella. Kuntavaalien tuloksia jouduttiin odottamaan pitkälle maanantaiyöhön.

Grönlundin arvion mukaan Urpilaisen asema puolueen puheenjohtajana olisi voinut olla kestämätön, mikäli puolue olisi kärsinyt jälleen tappion verrattuna eduskuntavaaleihin.

"Kukaan ei ole täysin tyytyväinen"

Kokoomus teki kuntavaaleissa Grönlundin mukaan normaalin tuloksen.

– Toki se jää selvästi tappiolle verrattuna neljän vuoden takaisten kuntavaalien tulokseen, Grönlund sanoo.

– Keskustakin on nyt palannut sille tasolle, missä Keskusta on tottunut olemaan. Silti sekin kärsii nyt tappion verrattuna kuntavaaleihin neljä vuotta sitten, hän lisää.

Perussuomalaiset ylsivät Grönlundin mukaan selkeään vaalivoittoon.

– Lisäystä on paljon verrattuna viime kuntavaaleihin. Eduskuntavaaleihin verrattuna on kuitenkin aika paljon takapakkia. En usko, että Perussuomalaiset ovat täysin tyytyväisiä tähän tulokseen, pohtii Grönlund.

Grönlund pitää Vihreiden ja Vasemmistoliiton 8,5 ja 8 prosentin tuloksia kohtuullisina. RKP sai kuntavaaleissa 4,7 prosentin äänestystuloksen ja Kristillisdemokraatit 3,7.

– RKP on varmasti tyytyväinen tähän normaalitasolla olevaan tulokseen ja Kristillisdemokraatit kärsivät pienen tappion, eli loppujen lopuksi vaalitulos oli hieman tylsänoloinen jos sen niin voi sanoa, Grönlund päättää.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.