Mainos

MTV3:n uutiset paljasti sijoitusklubin kolme vuotta sitten

MTV3:n Uutiset kertoi epäilyttävästä sijoituskerhosta ensimmäisen kerran jo yli kolme vuotta sitten. WinCapita, silloiselta nimeltään WinClub, levisi vuonna 2007 kaikessa hiljaisuudessa pitkin Suomea.

Netin keskustelupalstoilla kuohui. Jäsenet puolustivat WinClubia ja kriitikot röykyttivät sitä.

Lopulta MTV3:n Uutiset toi klubin julkisuuteen syyskuussa. Tuolloin myös sisäministeriön arpajaishallinnon päällikkö Jouni Laiho esitti epäilyksen siitä, että valuuttakaupalla rikastumista lupaillut klubi saattaa olla laiton pyramidipeli.

- Se (tieto), mikä meillä on käytettävissä antaa viitteitä siitä, että kysymyksessä olisi rahankeräyslaissa tarkoitettu kielletty ja rangaistavaksi säädetty pyramidipeli, Laiho sanoi MTV3:n Uutisten jutussa 23.9.2007.

Vuodenvaihde 2007-2008 klubin kulta-aikaa

Poliisi teki tuolloin jo omia selvityksiään, mutta esitutkintakynnys ei ylittynyt vielä syksyllä 2007. Mediajulkisuus ei pysäyttänyt klubia. Se elikin loppuvuonna 2007 ja alkuvuonna 2008 menestyksekkäintä aikaansa. Uusia jäseniä rahoineen virtasi sisään.

Loppu kuitenkin häämötti. Poliisitutkinta alkoi maaliskuussa 2008 sen jälkeen, kun klubi oli hävinnyt netistä.

Rahansa menettäneet jäsenet alkoivat tehdä rikosilmoituksia. Niitä on tehty yhteensä jo pitkälti yli 2 000.

Epäillyt liukenivat ulkomaille

WinCapita-tutkinta on kestänyt yli 2,5 vuotta. Omalta osaltaan kestoon ovat vaikuttaneet jutun kansainväliset ulottuvuudet, esimerkiksi ulkomailla piileskelleet epäillyt.

Hannu Kailajärven nappasi lopulta Ruotsin poliisi ja toisen keskeisen epäillyn Thaimaan poliisi. Kolmas etsintäkuulutettu mies tuli Thaimaasta Suomeen lopulta vapaaehtoisesti.

Niin sanotussa pääjutussa Kailajärven ja naiskumppanin osalta syytteet nostettiin tänään, mutta poliisin työ on vielä pahasti kesken. Lukuisia rikostutkintoja on käynnissä ja osa jutuista on jo syyteharkinnassa. Muissa kokonaisuuksissa epäiltyinä on muun muassa "sponsoreita", jotka tienasivat hankkimalla klubille uusia jäseniä.

Uusi WinCapita aloitti viime keväänä

WinCapitalla on edelleen myös puolustajia. Monet jäsenet pitävät rikostutkintaa vain median ja viranomaisten ajojahtina.

Yksi osoitus uskosta klubiin on viime keväänä Suomeen perustettu uusi WinCapita-yhtiö (Worldwide Investment Solutions House Wincapita Oy).

Puuhamiehet sanovat tavoittelevansa jälleen tuottoisaa sijoitustoimintaa automatisoidulla valuuttakaupalla. Asialla on aiemman klubin jäseniä. He kiistävät yhtiön toiminnan liittyvän vanhaan WinCapitaan - siitäkin huolimatta, että uuden yhtiön konsulttina toimii itse Hannu Kailajärvi.

MTV3:n uutis- ja ajankohtaistoimituksen toimittaja Salla Vuorikoski ja tuottaja Jussi Eronen saivat vuonna 2009 Bonnierin Suuren Journalistipalkinnon WinCapitaa koskevasta tutkivasta työstään.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.