Mainos

MTV3:n uutisen kuvitus ei loukannut yksityiselämän suojaa

Korkein oikeus on tänään antanut ratkaisun asiassa, jossa srtipteasetanssija vaati MTV Oy:ltä korvausta yksityiselämän suojan loukkaamisesta. KKO:n mukaan TV-uutisen kuvitus ei loukannut tanssijan yksityiselämän suojaa eikä aiheuttanut korvausvelvollisuutta.

MTV3 oli Kymmenen uutissa lokakuussa 1994 julkistanut viranomaistietoja Suomessa todettujen sukupuolitautien määristä ja tartuntalähteistä. Toimittajan lukemaa tekstiä ja tilastotietoja sekä asiantuntijoiden haastatteluja oli kuvitettu kaupunkinäkymillä. Toimittajan todettua tauteja tuotavan varsin usein ulkomailta, erityisesti itärajan takaa, ja mainittua levittäjiksi pääasiassa prostituoidut, kuvaruutuun ilmestyi eräässä ravintolassa stripteasetanssijana esiintyneen naisen kuva.

Tanssija katsoi, että hänet oli voitu kuvasta tunnistaa ja että uutisessa oli annettu sellainen käsitys, että hän olisi prostituoitu. Tanssijan mukaan kyseessä oli rikoslaissa tarkoitettu yksityiselämän loukkaus. Hän vaati, että MTV Oy ja ohjelmasta vastaava päätoimittaja velvoitetaan suorittamaan hänelle vahingonkorvauksena henkisestä kärsimyksestä 250 000 markkaa.

Helsingin käräjäoikeus oli hylännyt tanssijan kanteen. Helsingin hovioikeus ei ollut muuttanut tuomiota.

Korkeimman oikeuden mukaan uutisaiheen alle kaksi minuuttia kestävän käsittelyn aikana oli esitetty runsaasti erilaista kuvamateriaalia ja kaupunkinäkymiä nopeasti vaihtuvina välähdyksinä. Tanssijan mainoskuva oli näkynyt ruudussa noin kuusi sekuntia, ja uutisen kuvamateriaalin esitystapa ja sisältö loivat mielikuvan taustakuvituksesta.

Tanssijan kuva oli mainostanut hänen esiintymistään ja ollut tässä kaupallisessa tarkoituksessa julkistettu ja hänen suostumuksellaan nähtävillä julkisella paikalla ravintolan edustalla. Se on siten saatu kuvata katunäkymään kuuluvana. KKO totesi ratkaisussaan, että tällaiseen uutiskuvitukseen sisältyvällä yksittäisellä otoksella ei ilman erityistä syytä voida katsoa olevan suoranaista yhteyttä aiheeseen.

Erityisenä syynä katsoa kuvitus tanssijan osalta loukkaavaksi ei voitu pitää sitä, että hänet on mahdollisesti voitu tunnistaa julkisella paikalla kuvatusta mainoskuvastaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.