Mainos

MTV3:n toimittaja Kreikassa: Vaaleilla voi olla pahoja vaikutuksia

EU ja Kansainvälinen valuuttarahasto pelkäävät Kreikan tämänpäiväisten parlamenttivaalien vaikutuksia.

– Tietysti siinä tapauksessa on pahojakin vaikutuksia, jos valtaapitäneet puolueet sosialistinen PASOK ja konservatiivinen Uusi demokratia eivät saisi enemmistöä hallituksessa ja parlamentissa, arvioi Kreikassa oleva MTV3 Uutisten ulkomaantoimittaja Rita Strömmer.

– Se tarkoittaisi sitä, että koska nämä vastustavat puolueet eivät halua olla missään tekemisissä säästötoimien kanssa ja ovat äärimmäisen vihaisia EU:lle ja etenkin Saksalle niin toki joudutaan katsomaan, että ollaanko täällä valmiita enää taipumaan minkäänlaisiin säästötoimiiin tai siihen mitä vaadittaisiin näille lainaerille.

Viimeinen skenaario on se, että vaalien seurauksena Kreikka jopa irtautuisi eurosta.

– Jos näillä nykyisillä puolueilla menee todella huonosti ja valtaan pääsee arvaamattomampia puolueita kuten äärioikeisto, niin kyllä siinä sellainen vaara on, että ei suostuta enää mihinkään ulkopuolelta tuleviin toiveisiin tai pyyntöihin, arvioi Strömmer.

Pääpuolueita rankaistaan?

Äänestäjien odotetaan rankaisevan pääpuolueita, jotka ovat hallinneet melkein 40 vuotta.

– Se näyttäisi olevan selvää, kun ihmisten kanssa juttelin, että tämä on kyllä protestiäänestys. Mutta odotetaan kuitenkin ehkä sitä, että hallitsevat puolueet saisivat vielä pienen enemmistön.

Toimittaja Rita Strömmer kertoo, että kreikkalaisten turhautuminen näkyy myös äärioikeistolaisen Kultainen aamunkoitto -puolueen suosiossa.

– Talouskriisin myötä usein ryhdytään syyttämään ulkopuolisia eli tässä tapauksessa maahanmuuttajia, joita täällä Kreikassa on todella paljon, myös laittomia maahanmuuttajia. Jos hallituksessa tai parlamentissa poliitikot ovat sitä mieltä, että maahanmuuttajat ovat syyllisiä johonkin, niin kyllä silloin maahanmuuttajille tulee varsin ankeat olot täällä.

Strömmer kertoo, että vaalipäivänä on ollut rauhallista, eikä levottomuuksia uskota syntyvän.

– Saattaa olla, että mitään suuria voitonjuhliakaan täällä ei nähdä, että ihmiset eivät lähde edes ulos juhlimaan, hän arvioi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.