MTV3:n toimittaja Kairossa: Tilanne jatkuu kireänä

Mielenosoittajien yhteenotot poliisin ja sotilaiden kanssa jatkuvat Kairon Tahrir-aukolla jo kolmatta päivää.

Poliisi on jälleen aamulla ampunut kyynelkaasua, ja mielenosoittajat ovat vastanneet heittelemällä kiviä aukion ympärille asettuneita poliiseja kohti.

Viikonlopun yhteenotoissa on uutistoimistojen mukaan kuollut jo kaksikymmentä ihmistä ja ainakin 1700 on loukkaantunut.

Tunnelma kaupungissa on kireä, kertoo MTV3 Uutisten toimittaja Janne Hopsu Kairosta.

– Jännitteet saattavat osittain johtua viikon kuluttua alkavien parlamenttivaalien läheisyydestä. Vaaleissa on kysymys isosta asiasta. Valittavan parlamentin jäsenistä ja muutamista ulkopuolisista muodostetaan noin 100 hengen perustuslakia säätävä neuvottelukunta, Hopsu analysoi.

Äänestäminen Egyptin parlamenttivaaleissa alkaa 28. marraskuuta. Vaalit kestävät useita viikkoja.

Tahrir-aukiolla protestoivat mielenosoittajat vaativat valtaa pitävää sotilasneuvosta ilmoittamaan myös presidentinvaalien aikataulun. Tähän asti niistä on annettu vain arvioita, joiden mukaan presidentti valittaisiin aikaisintaan ensi vuoden lopulla.

– Sotilasneuvoston ilmoitusta presidentinvaaleista on turha odottaa, Hopsu sanoo.

Mielenosoittajat vaativat armeijan erottamista politiikasta, mutta sotilailla on Egyptissä vahvat poliittiset ja taloudelliset intressit pysyä vallankahvassa kiinni.

– Sanotaan, että armeijalla ja asevoimilla olisi 25 - 40 prosenttiin ote maan taloudesta. Lonkerot ulottuvat turismista rakennusbisnekseen, kiinteistöihin jne. Sotilaat ovat vuosikymmenien ajan tottuneet valtaan ja vallankäyttöön taustalla .

Sotilasneuvoston omia suunnitelmia tulevasta perustuslaista on vuotanut julkisuuteen. Suunnitelmissa asevoimien asema olisi varsin itsenäinen, eli parlamentilla ei olisi juurikaan sanavaltaa asevoimien asioihin kuten budjettiin ja päätäntävaltaan.

– Sotilasneuvoston kannatus on kadonnut, koska Hosni Mubarakin syrjäyttämisen jälkeen sotilaat ilmoittivat siirtymisestä demokratiaan, mutta nyt yhä useampi on sitä mieltä, että niin ei olekaan käymässä. Pelätään, että tapahtuu vallankaappaus, ja että lopputuloksena olisi puolidemokratia, Hopsu kertoo.

Toisaalta poliisin väkivalta ei ole laimentunut sitten viime kevään. Monet ovat sitä mieltä, että väkivalta on aivan yhtä brutaalia kuin ennenkin. Myös poliisi haluaa pitää saavutetut asemansa.

– On nähty kuinka rajulla kädellä on taltutettu mielenosoituksia ja on ammuttu ihmisiä.

Katso Janne Hopsun raportti Kairosta (Seitsemän uutiset 21.11.2011)

Lue myös:

    Uusimmat