MTV3:n Saraste Tokiosta: Japanilaisten luottamus viranomaisiin nollassa

Tokiossa olevan MTV3:n kirjeenvaihtajan Petri Sarasteen mukaan tilanne on kääntymässä kohti katastrofia. Saraste sanoo, että viimeisimpien tietojen mukaan Fukushimassa tilanne ei ole millään lailla hallussa.

- Vesisäkkien pudottaminen reaktoreihin on epätoivoinen yritys, kirjeenvaihtaja toteaa.

Saraste on aamupäivän aikana tavannut suurlähettilään ja muita suomalaisia. Mielet ovat huolestuneita.

- Japanilaisten luottamus omiin viranomaisiin on menossa lähelle nollaa. Japanin viranomaiset kertovat yhtä asiaa, ydinvoimayhtiö toista, Yhdysvaltain ja EU:n viranomaiset kolmatta asiaa. Olen jutellut useiden japanilaisten kanssa, yksikään heistä ei luota omien viranomaisten tietoihin.

Sarasteen mukaan se on myös ymmärrettävää, koska paniikkimieliala täytyy estää..

- Japanissa on 120 miljoonaa ihmistä, pelkästään Tokion alueella yli 30 miljoonaa. Lentokentät ovat nyt jo turvoksissa. koneet ja junat myös. Minne ihmiset oikein menisivät? Saraste pohtii.

Leipä vähenee

- Ajelimme suurlähetystöön aamupäivällä keskustan halki. Ikkunasta katsellessa tilanne näyttää kaupungissa normaalilta. Kaupoissa on vielä tavaraa. Leipä on hieman vähentynyt ja jotkut maitotuotteet alkavat loppua. Muuten tavaraa on vielä hyvin.

Kirjeenvaihtaja kertoo, että se, mitä pelätään, on seuraava iso järistys, joka voisi osua lähemmäs Tokiota.

On myös väläytelty ajatusta EU:n yhteistä päätöstä kansalaisten evakuoinnista. Idea on Sarasteen mukaan mahdoton.

- Sellaista päätöstä ei voi tulla. Jos isot EU-maat sanoisivat kansalaisilleen, että lähtekää pois, Japanin viranomaiset menettäisivät kasvonsa täydellisesti. Silloin vasta paniikki alkaisikin, Saraste sanoo.

(MTV3)

Katso Petri Sarasteen kommentit Tokiosta: (Huomenta Suomi 17.3.2011)

Lue myös:

    Uusimmat