Mainos

MTV3:n Saraste: Tokio on nyt pelon kaupunki

Tunnelmat ydinvoimalaonnettomuuden uhan alla elävässä Japanin pääkaupungissa Tokiossa ovat pelokkaan odottavat. MTV3:n kirjeenvaihtaja Petri Saraste kertoo, että ne jotka pystyvät, lähtevät kaupungista.

—Kun olin yhteydessä lentoasemalle ja kyselin kyselin lentoja, ilmeni ettei yhteenkään koneeseen, mihinkään kohteeseen ole tällä hetkellä paikkoja. Kaikki koneet ovat aivan täpötäysiä.

Sarasteen mukaan Tokio onkin nyt pelon kaupunki.

—Ne, jotka kynnelle kykenevät, lähtevät kyllä kaupungista. Koululaisilla alkaa lomaviikko eli monet tähtäävät muualle Japaniin tai kokonaan pois maasta. Sen takia myös paine lentokentillä ja junaliikenteessä on varsin kova.

Ruokaa ja polttoainetta säännöstellään

Maassa on koettu myös elintarvikepulaa. Joistakin kaupoista ruoka on loppunut kokonaan, kun ihmiset ovat alkaneet hamstrata juomia ja elintarvikkeita. Ruokatavaroita on kuitenkin alettu jo säännöstellä.

—Hamstraukset ovat täydessä käynnissä. On kuitenkin oltu sen verran fiksuja, että kaikkea ei myydä kerralla vaan on asetettu ostorajoituksia. Kukin saa ostaa tietyn nyssäkän tiettyyn hintaan, sinne on pakattu vettä, säilykkeitä ja muita talous- ja elintarvikkeita tuhannen jenin arvosta (vajaat 9 euroa) eikä niitä voi ostaa kuin yhden.

Sama säännöstely koskee myös polttoaineita.

—Sama koskee bensiiniä, sitä voi ostaa 2000 jenillä eli 15 litraa kerralla. On tietysti reilua ja oikeudenmukaista, että kaikki saavat edes jotain.

Maanjäristysten ja sitä seuranneen tsunamin runtelemien alueiden lisäksi ruokapula tuntuu myös pääkaupungissa Tokiossa.

—Maitotuotteet ovat loppuvat kaupoista ensimmäisinä. Täällä on sähkökatkoja ja niitä ei uskalleta ottaa, jakeluverkosto on kärsinyt paljon. Lähempänä maanjäristysaluetta on pulaa ihan kaikesta, jopa vedestä.

(MTV3)

Katso MTV3:n kirjeenvaihtajan Petri Sarasteen kommentit Tokiosta:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.