Mainos

MTV3:n palkkakyselyn karu tulos: Rahat riittävät juuri ja juuri ruokaan

MTV3 Uutisten teettämän kyselyn mukaan 55 prosenttia suomalaisista vastustaa palkankorotuksista luopumista kilpailukyvyn ja työllisyystilanteen parantamiseksi.

Inflaatio on monella vastaajalla syy, miksi palkankorotuksista ei haluta luopua.

– Asumisen ja ruoan hinnat nousevat, eikä matalapalkkaisella alalla ole varaa luopua korotuksista, jos meinaa elää ja asuakin jossain, julkisella sektorilla työskentelevä nainen vastaa.

"Mihinkään ylimääräiseen ei ole varaa"

– Hinnat nousevat joka tapauksessa, palkansaajilta loppuu ostovoima, ellei palkkoja koroteta. Lisäksi palkankorotukset ovat olleet maltillisia jo useamman vuoden. Kulutustavaroiden hinnannousu on paljon suurempaa kuin palkkojen korotukset. Jos tämä tahti jatkuu, niin kohta emme pysty ostamaan mitään "ylimääräistä" normikulutuksen lisäksi, yksityisellä sektorilla työskentelevä mies vastaa.

Kolmannella sektorilla työskentelevän naisvastaajaan mukaan rahaa ei jää mihinkään ylimääräiseen.

– Elinkustannukset ovat nousseet roimasti verrattuna palkankorotuksiin, rahat riittävät juuri ja juuri ruokaan, asumiseen ja pakollisiin vaatteisiin. Olen yksinhuoltaja ja tuloni menevät juuri yli kaikkien avustusten, murrosikäiset lapset. Pärjäämme, kun en juo enkä polta, emmekä matkustele. Yhteiskunta ei tue, vuokra nousi 30€/kk ja lapsilisä 0.04€/kk, siis oikeasti neljä senttiä - hävetköön Suomi. Veteraani-isäni kääntyy haudassaan.

Osa vastaajista olisi valmis jopa palkanalennuksiin, mutta tiukin ehdoin.

– Koska elinkustannukset nousevat palkankorotuksia nopeammin. Olisin toki valmis jopa palkanalennuksiin, mikäli kustannustasoa laskettaisiin: energiaveroja (sähkö, liikenne), alv, päivähoitomaksut.

"Elän jo nyt kädestä suuhun"

Yksityisellä sektorilla työskentelevän miesvastaajan mukaan yritysten olisi karsittava kulurakennetta muualta kuin työntekijöiden palkoista.

– Elän nyt jo "kädestä suuhun". Perusjutut saa ostettua ja lainaa maksettua, mutta ei mitään ylimääräistä juhlimisen aihetta ole. Toisaalta jos esimerkiksi elintarvikkeiden hintaa aletaan nostaa tosissaan, niin se on sama vaikka saisi jonkun euron kuukaudessa lisää.

(MTV3)

Katso Anne Forssénin juttu (Kymmenen uutiset 16.12.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.