MTV3:n Lumikero: Norjalaismedian arvostelu poliisia kohtaan kiihtyy

Joukkosurmaaja Anders Behring Breivikin tutkintavankeuden jatkamisesta on päätetty Oslon käräjäoikeudessa Norjassa.

MTV3:n kirjeenvaihtaja Kari Lumikero kertoo, että norjalaismedian arvostelu poliisin työtä kohtaan on edelleen kiihtynyt.

– Poliisilla oli jo hyvin varhaisessa vaiheessa, heti räjähdyksen jälkeen, tarkka tieto siitä, että tällainen kummallisesti käyttäytynyt, poliisin univormuun pukeutunut, erittäin raskaasti varustautunut - kypärä, jossa oli visiiri, pistooli kädessä, maastosaappaat ja niin edelleen - henkilö käveli hallintorakennuksen ulkopuolella. Eräs palomies jopa otti tämän pakoauton rekisterinumeron muistiin, Lumikero kertoo Oslosta.

Lumikeron mukaan Norjassa spekuloidaan, olisiko tragedia voitu estää, jos poliisi olisi toiminut aktiivisesti.

– Kun räjähdys oli tapahtunut, palomies tajusi, että tällä miehellä oli jotain tekemistä asian kanssa. Palomies soitti poliisille, että tällainen epäilyttävä auto oli lähtenyt paikalta kiellettyä ajosuuntaa. Poliisi ei tehnyt mitään sen kummempaa asialle sillä hetkellä.

Oikeudenkäynti sähköistänyt Oslon

Tilaisuus, jossa päätetään Breivikin tutkintavankeuden jatkamisesta, järjestettiin suljetuin ovin, mutta oikeus kertoi päätöksensä julkisesti kello 16 jälkeen.

Lumikeron mukaan käräjäoikeutta ympäröivää aluetta ei ole eritetty, vaan alueella pääsee liikkumaan vapaasti.

– Tässä on ehkä 20 toimittajaa ja kuvaajaa. Jonkin verran parikymppisiä nuoria, ehkä jotakin opiskelijoita, jotka ovat ihan uteliaisuuttaan ulkopuolella. Sitten tässä on erittäin vahvasti aseistettuja poliiseja.

Lumikero kuvailee paikkaa kuitenkin rauhalliseksi.

Katso Kari Lumikeron raportti Oslosta (Seitsemän uutiset 19.9.2011)

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat