Mainos

MTV3:n lukijat tyrmistyivät eläkepuheista: Ei töitä 75-vuotiaana

Huomenta Suomessa vierailleen Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiaisen puheet eläkeiän nostamisesta ovat saneet lukijoiden veren kiehumaan.

MTV3:n nettisivuilla juttua kommentoidaan kärkkäästi. Nimimerkki kulo epäilee, ettei vanheneville työntekijöille ole ottajia, vaikka eläkeikää kuinka nostettaisiin.

– Siitä vain kokeilemaan kuinka yli 50-vuotias työllistyy avoimilla työmarkkinoilla. 55-vuotiaina eläkkeelle häipyvätkin taitavat useimmiten olla sitä johtoporrasta hyvine lisäeläkkeineen ja kultaisine kädenpuristuksineen!

Juke puolestaan epäilee kannattaako veroja enää maksaa Suomeen, jos eläkepäivistä pääsee nauttimaan liian vanhana.

– Tämä koskee varsinkin miehiä joiden odotettu elinikä selvästi naisia lyhyempi. Miesten on viisainta alkaa miettimään Viroon muuttoa ja kerätä siellä itse omat eläkkeensä.

"Moni ammatti kuluttaa loppuun"

Aihe herätti paljon keskustelua myös MTV3 Uutisten Facebook-sivuilla, jossa moni kirjoittaja soisi enemmän töitä nuorille.

– 65-75 vuotiaat ovat töissä ja nuoret työttömänä kotona ... kiva, eiks niin, kommentoi Rita Tamme.

– Vähän vaikeeta kuvitella Prisman kassalle 20 v opiskelijan tilalle 68 v setää tai tätii, kirjoittaa Jari Holma.

Useat ovat sitä mieltä, että eläkeikää mietittäessä pitäisi ottaa huomioon työnkuva ja työntekijän oma jaksaminen. Esimerkiksi Juha Merjamaan mukaan moni ammatti kuluttaa loppuun paljon ennen suunniteltua eläkeikää.

– Monet betonielementtitehtaan työntekijät ovat raajarikkoja jo pitkälti ennen kuin täyttävät 60. Raksamiehistä jää eläkkeelle terveenä vain pari prosenttia (siis yli 95 %:lla on jotain työstä aiheutuneita vaivoja). Yli 5-kymppinen palomies on keikoilla lähinnä vain tiellä, Merjama kirjoittaa.

"Suuret ikäluokat laittavat lapsensa maksamaan"

Kommenteissa nousi vahvasti esille myös ajatus siitä, että suurten ikäluokkien tulisi itse kantaa vastuu eläkepommista. Antti Virolainen on jo hyväksynyt eläkeiän nostamisen, mutta on sitä mieltä, ettei se ole vain nuoremman polven vitsaus.

– Hienovaraiset korotukset pitäisi aloittaa välittömästi, etteivät suurten ikäluokkien viimeisetkin edustajat ehdi rynnätä viettämään kissanpäiviä vain hädin tuskin 60-vuotiaina, kun suurten ikäluokkien lapset joutuvat raatamaan liki kahdeksankymppisiksi. Suurista ikäluokista koituu suurin lasku, joten on vähintään kohtuullista, että taakkaa jaetaan nykyistä oikeudenmukaisemmin, Virolainen kommentoi.

Myöskään Esa Heiskanen ei pidä reiluna sitä, että tulevat pienet ikäluokat joutuvat rehkimään työelämässä aikaisempia polvia pidempään.

– Nykyiset suuret ikäluokat ovat itse sopineet itselleen kestämättömät eläke-edut, maksaneet itse eläkemaksuja murto-osan nykyisestä ja laittavat nyt omat lapsensa ne maksamaan, Heiskanen sanoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.