Mainos

MTV3:n lomakysely: Lähipiirin ympäröimänä ja kukkaronnyörit tiukalla

Oma perhe, oma koti ja oma kotimaa. Siinä ovat suomalaisten odotukset tämän kesän lomille.

MTV3 Uutisten teettämässä kyselyssä lähes 40 prosenttia aikoo viettää kesälomansa oman perheen kanssa. Noin kolmannes nauttii lomasta kotona tai kotimaassa matkaillen. Ulkomaille ilmoittaa matkustavansa vain 12 prosenttia vastaajista. Eniten kotihiiriä löytyy Länsi-Suomen läänistä, ja naiset haluavat olla omissa oloissaan hivenen useammin kuin miehet.

Kyselyssä moni kertoo viettävänsä kesän mieluiten lasten ja perheen parissa. Erityisesti odotetaan täysipainoista olemista lasten ja kumppanin kanssa. Myös harrastukset koetaan tärkeiksi ja etenkin puutarhanhoitoa, kalastusta ja löhöilyä odotetaan nyt innolla.

– Työterveyspsykologina ajattelen, että sellainen loma millainen on työ. Huokoisuutta ja rauhoittumismahdollisuutta puuttuu työelämästä, arvioi työterveyspsykologi Sirkku Kivistö Työterveyslaitokselta.

– Jos on liikaa sellainen tunne, että koko ajan on kiire päällä niin hyvin ymmärrettävää on, että haluaa kesälomalla rauhoittua.

Lomalla tärkeintä on lepo

Kyselyssä yli 60 prosenttia vastaajista odottaa lomaltaan ennen kaikkea lepoa ja rentoutumista. Erityisesti 35–44-vuotiaiden ikäryhmässä lekottelun tarve on suurin.

Työterveyslaitoksen työterveyspsykologi Sirkku Kivistölle ilmiö on tuttu.

– Tuossa ikäryhmässä määräaikaisten työsuhteiden kausi on ohi. Siinä vaiheessa tulee yleensä vastuita ja otetta työhön eikä työntekijä aina huomaa levon tarvetta. Hän vain painaa töitä, eikä muista rytmittää työntekoa. Monet ajattelevat, että lepäävät sitten kesälomalla viimeistään.

Yllättävää kyllä, vain 16 prosenttia vastaajista koki tärkeimmäksi lomallaan tutustua uusiin paikkoihin ja saada uusia kokemuksia. Kahdeksan prosenttia kaikista vastaajista koki lomallaan tärkeimmäksi ystävien ja sukulaisten kanssa oleilun. Sukurakkautta löytyi eniten Lapin läänistä ja vähiten Itä-Suomesta.

Lomabudjetti ei pauku

Kansalaisten lomavarannot ovat yllättävänkin pienet. Alle 500 eurolla kesälomansa aikoo rahoittaa 32 prosenttia vastaajista, joista yli puolet on nuoria aikuisia.

Hitusen useampi venyttää budjettiaan tuhanteen euroon. Naiset ovat budjetoineet varantonsa hivenen korkeammalle kuin miehet.

Vain 4 prosenttia kertoo kuluttavansa kesän viettoon yli 3000 euroa.

MTV3 Uutisten teettämään kyselyyn osallistui 2035 täysi-ikäistä henkilöä 10.-16. toukokuuta. Think If Laboratories Oy toteutti tutkimuksen verkkopaneelina. Virhemarginaali on suurimmillaan 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.