Mainos

MTV3:n kysely: Marjanpoiminta jakaa suomalaisten mielipiteet

Enemmistö (55 %) suomalaisista ei haluaisi rajoittaa marjojen laajamittaista kaupallista poimintaa, ilmenee MTV3 Uutisten tekemästä kyselystä. Heidän mielestään marjanpoiminta kaupallisiin tarpeisiin on hyväksyttävää jokamiehen oikeuden perusteella.

Keskustelun taustalla on jo pitkään jatkunut kalabaliikki marjanpoimijoista.

Esimerkiksi Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK haluaisi rajata marjojen laajamittainen kaupallisen toiminnan pois jokamiehenoikeuksista.

– Kyllä maanomistajille kuuluu korvaus siitä, jos heidän mailtaan poimitaan jokamiesoikeuksien perusteella marjoja, joita sitten käytetään kaupalliseen tarkoitukseen, MTK:n tutkimuspäällikkö Erno Järvinen toteaa.

Vastaavasti marjayrittäjät ovat suhtautuneet nihkeästi ehdotukseen, sillä se iskisi heidän elinkeinoonsa.

– Jos marjanpoimintaa rajoitettaisiin, niin silloin 95 prosenttia marjoista jäisi poimimatta. Suomalaiset ovat itse niin laiskoja, etteivät he jaksa kerätä marjoja. Ulkomaalaisia marjanpoimijoita tarvitaan, sillä muuten marjat pilaantuisivat metsiin, haapaveteläisen Marja-Matin omistaja Pertti Hankonen toteaa.

Suomeen on tullut tänä kesänä noin 4 000 ulkomaalaista mustikan- ja puolukanpoimijaa. Ulkoministeriön mukaan poimijoiden määrä on melko vakiintunut.

Tutkimus tehtiin 18.– 26. heinäkuuta ja siihen vastasi reilut 1 800 henkilöä. Tutkimus toteutettiin verkkopaneelissa. Virhemarginaali on suurimmillaan 3 prosenttiyksikköä suuntaansa. Tutkimuksen teki MTV3:n toimeksiannosta Think If Laboratories Oy.

Katso Meeri Ylä-Tuuhosen juttu Muuramesta (Seitsemän uutiset 26.7.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.