MTV3:n kysely: Kouluttautuneille riittää töitä

Tulevaisuudessa varmimmin työllistävät hoiva-, rakennus- ja metalliala. Näin arvioivat Työvoima- ja elinkeinokeskusten johtajat MTV3:n tekemässä kyselyssä. Sen sijaan media-alalle työllistyminen on jatkossa hyvin epävarmaa.

MTV3:n Huomenta Suomi teki kyselyn Työvoima- ja elinkeinokeskusten johtajille. Kyselyssä selvitettiin heidän näkemyksiään tulevaisuuden työmarkkinoista koulutuksen näkökulmasta. TE-keskusten johtajille esitettiin kysymys: Minkä alan koulutus olisi käsityksenne mukaan varminta hankkia, jos ajatellaan puhtaasti työllistymistä? Viidestätoista johtajasta kolmetoista vastasi kyselyyn.

Kaikissa vastauksissa yhteistä oli, että tulevaisuudessa työllisyys on useimmille turvattu. Nyt tulevaa työuraansa suunnitteleville nuorille on avuksi se, että suuret ikäluokat jäävät lähivuosina eläkkeelle.

- Tämänpäivän työmarkkinoilla näyttää siltä, että kaikille osaajille on töitä 15 vuoden tähtäyksellä. Suurten ikäluokkien poistuma on niin suuri, että työpaikkoja riittää, sanoo Keski-Suomen TE-keskuksen johtaja Heikki Aurasmaa.

Ilman koulutusta ei silti pärjää tulevaisuudessakaan, vaikka työvoiman kysyntä olisi suuri.

- Tärkeintä on ylipäätään hankkia koulutus ammattiin, jonka tuntee omakseen. Kouluttamattomille ei jatkossakaan tule hevin löytymään työtä, kommentoi Etelä-Pohjanmaan TE-keskuksen johtaja Raimo Harjunen.

- Koulutus takaa tulevaisuudessa lähes varman työpaikan, toteaa myös johtaja Hannu Paju Uudenmaan TE-keskuksesta.

TE-johtajat painottavat kommunikointitaitoja.

- Tulevaisuudessakin painottuvat vuorovaikutus- ja viestintätaidot. Muutosvalmius ja halu jatkuvaan oppimiseen lienevät asioita, joita työantajat painottavat odotetun asenteen ilmentyminä, sanoo Kaakkoi-Suomen TE-keskuksen johtaja Jarmo Pirhonen.

Myös koulutuksen laaja-alaisuus on tärkeää.

- Koulutuksen tulisi olla sen verran laaja-alainen, että se mahdollistaa niin työuralla etenemisen kuin tarvittaessa myös ammatinvaihdonkin. Vaikka koulutuksen vieminen entistä lähemmäksi työelämää tulee olemaan yksi koulutuksen kehittämisen päätrendi, tulee koulutuksen sisältää myös opiskeluvalmiuksia parantavia teoriaopintoja, selventää Raimo Harjunen.

Hoiva-, rakennus- ja metalliala varmoja

rakennustyömaa

TE-johtajien arvion mukaan varmimmin työtä tulevaisuudessa tarjoavat hoito- ja sosiaaliala sekä rakennus- ja teollisuustyö.

- Tämän hetken työmarkkinoista lähtien varma työllistyminen, pysyvä työsuhde ja kohtuullinen palkka löytyy teollisuudesta, erityisesti metalli- ja rakennusala ovat tällä hetkellä sellaisia, samoin teollisuuden huolto- ja asennustyöt. Myös sosiaali- ja terveydenhuolto kuuluvat selviin työvoimapula-aloihin, selventää Hannu Paju.

- "Kädentaitajista" alkaa olla pula. Varminta työllistyminen on rakennus-, metalli- ja hoitoalan osaajille, sanoo puolestaan Kainuun TE-keskuksen johtaja Alpo Jokelainen.

Yksittäisistä ammateista eniten mainintoja saivat putkimies, koneistaja ja kirvesmies, hitsaaja, lähihoitaja, sairaanhoitaja, lääkäri, insinööri.

- Lääkäreistä on hakijapulan takia kymmenittäin virkoja täyttämättä ja korkean teknologian yrityksillä on jatkuva haku päällä avainhenkilöistä. Myös koneistajat, hitsaajat, kirvesmiehet, putkiasentajat, lähi- ja sairaanhoitajat ja myyjät ovat hyvin työllistävisä ammatteja, Alpo Jokelainen jatkaa.

Media-alasta varoitus

Suuret linjat kattavat yhtenevinä koko maan, mutta TE-keskuksilla on myös omia alueellisia erikoisuuksia tulevaisuudenvisioissaan: esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla on erityistä kysyntää veneenrakentajista.

Yleisistä valoisista näkymistä huolimatta on myös koulutusta, jota ei ehkä kannata hankkia. Kaksikin TE-johtajaa varoittaa kouluttautumasta media-alalle.

- En neuvoisi ketään media-alalle lähivuosina, koska alalla lienee tälläkin hetkellä noin 15 000 opiskelijaa mutta työpaikkoja vapautuu vain noin 500 vuodessa. Kohtaamme useimmat heistä työvoimatoimistossa hakemassa uudelleenkoulutukseen, toteaa johtaja Leila Helaakoski Pohjois-Pohjanmaan TE-keskuksesta.

- Työpaikkojen suhteen vain humanistit ja media-assistentit voivat olla hivenen huolestuneita Heikki Aurasmaa jatkaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat