Mainos

MTV3:n kysely: Enemmistö yhä Natoa vastaan - venäläiskenraalin puheista huolimatta

Yli puolet suomalaisista ei edelleenkään kannata Suomen liittymistä sotilasliitto Naton jäseneksi.

56 prosenttia kansalaisista torjuu jäsenyyden, ilmenee MTV3:n Uutisten kyselystä. Jäsenyyttä kannattaa 22 prosenttia, ja yhtä suuri joukko ei osaa sanoa kantaansa.

Suomalaisten kanta jäsenyyteen ei juuri näytä muuttuneen Venäjän asevoimien päällikön Nikolai Makarovin lausuntojen vuoksi.

Makarov varoitti viime viikolla Maanpuolustuskurssiyhdistyksen tilaisuudessa Suomea liittymästä Natoon.

– Suomen ei pidä haikailla Naton jäsenyyttä, vaan sen pitäisi mieluummin tiivistää sotilaallista yhteistyötä Venäjän kanssa, hän sanoi.

MTV3:n Uutisten kyselyssä vastaajia pyydettiin ottamaan myös kantaa väittämään: "Makarovin lausunto on lisännyt Suomen tarvetta liittyä Natoon."

52 prosenttia oli jokseenkin tai täysin eri mieltä väittämän kanssa. 21 prosenttia oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä. Jäljelle jääneistä 17 prosenttia ei ollut samaa eikä eri mieltä, ja 11 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.

Vaikka kysely viestii suomalaisten enemmistön varsin vakaasta Nato-vastustuksesta, ulko- ja turvallisuuspolitiikan tutkijalle niissä on ainakin yksi yllättävä tulos.

– Se on aika merkittävä tulos, jos viidesosa kansasta on sitä mieltä, että yhden lausunnon perusteella he näkee, että Suomen olis parempi hakea Nato-jäsenyyttä, sanoo tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista.

Kyselyn kolmannessa kysymyksessä selvitettiin, mitä mieltä vastaajat ovat väittämästä "Makarovin puhe on uhka Suomen turvallisuudelle".

Täysin tai jokseenkin samaa mieltä oli 27 prosenttia, vastaavasti 47 prosenttia oli täysin tai jokseenkin eri mieltä.

Ei osaa sanoa- ja ei samaa eikä eri mieltä -leireihin kuului yhteensä 25 prosenttia vastaajista.

Kyselyyn vastasi noin 1700 suomalaista verkkopaneelissa viime viikon torstain ja kuluneen viikon tiistain välisenä aikana. Virhemarginaali on suurimmillaan 3 % suuntaansa.

Tutkimuksen teki MTV3 Uutisten toimeksiannosta Think If Laboratories Oy.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.