MTV3:n kysely: Enemmistö tyytyisi erittäin pieneen palkankorotukseen

Lähes kaksi kolmasosaa suomalaisista tyytyisi erittäin pieneen palkankorotukseen.

MTV3:n uutisten teettämän kyselyn mukaan 16 prosenttia vastaajista tyytyisi jopa nollalinjaan. Työmarkkinajärjestöissä arvellaan, että kansa ymmärtää maan vaikean taloustilanteen.

– Suomalaiset ymmärtävät tilanteen vakavuuden yrityksissä, julkisella sektorilla ja kuntasektorilla. Me elämme yli varojemme ja nyt pitäisi tehdä johtopäätöksiä, sanoo Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen.

– Kansalaisilla on selvästi aika realistinen kuva taloustilanteesta, mutta toisaalta ei sieltä nollakorotuksillekaan juuri kannattajia löytynyt. On selvää, että tarvitaan ostovoiman turvaava palkkaratkaisu joka tapauksessa, toteaa STTK:n edunvalvontajohtaja Minna Helle.

Keskitetyn tuloratkaisun syntyyn ei uskota

Hallitus toivoo työmarkkinoilta pitkää ja maltillista keskitettyä tuloratkaisua. Myös työmarkkinajohtajat ovat käsitelleet asiaa pitkin kesää, vaikka viime kevään tunnusteluyritys epäonnistui.

Kansa ei kuitenkaan ole kovin toiveikas. MTV3:n uutisten kyselyssä puolet vastaajista arveli, ettei keskitettyä tuloratkaisua synny.

Toisaalta, lähes kaksi kolmasosaa vastaajista arvioi, että Suomeen tarvitaan tulopoliittinen kokonaisratkaisu.

Työmarkkinajärjestöjen innostuksessa on eroja.

– Meidän tavoitteemme on, että se syntyisi. Se on nyt ehdottoman tarpeellinen ja hyödyllinen Suomen kannalta, korostaa STTK:n Helle.

– Haluamme ensin lähteä katsomaan, että mikä on sen ratkaisun sisältö ja toisena tulee se muoto, eli miten siihen päästään. Ehkä tämä keskustelu on vähän liian paljon mennyt tähän muotopuoleen, eli siihen, onko ratkaisu keskitetty vai liittokohtainen, pohtii Jalonen

Aikaa on vain vajaa kuukausi, sillä teknologiateollisuuden liittokohtaiset neuvottelut alkavat syyskuussa.

MTV3:n uutisten tietojen mukaan neuvotteluja on viime päivinä jo valmisteltu, mutta onnistumisen tiellä on monta kiistaa.

Think If Laboratoriesin tekemään verkkokyselyyn on vastannut 1604 suomalaista 6.8.-9.8. Kyselyn virhemarginaali on 3 prosenttia.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat