MTV3:n kysely: Enemmistö kannattaa nettikeskustelujen rajoittamista

Valtaosa MTV3:n kyselyyn vastanneista suomalaisista haluaa rajoittaa jollain tavalla nettikeskusteluja. Kyselyssä tiedusteltiin suomalaisten näkemyksiä Norjan joukkosurmien jälkeen.

Vastaukset kerättiin sähköisesti eli vastaajat ovat tietokoneen käyttäjiä.

Vastaajista vain 14 prosenttia ilmoitti, että rajoittamista ei tarvita. Rajoittamista vastustavia oli eniten 18-24-vuotiaiden joukossa. Heistä joka neljäs torjui rajoitukset.

Eniten kannatusta sai se, että ihmisiä aktivoitaisiin nykyistä enemmän ilmoittamaan asiattomista viesteistä. Tätä mieltä oli 62 prosenttia vastaajista.

Lähes 60 prosenttia oli sitä mieltä, että keskustelijoiden henkilöllisyys pitäisi olla vähintään keskustelupalstan ylläpitäjän tiedossa.

Peräti yli kolmannes vastaajista sulkisi kaikki valvomattomat palstat. Saman verran kannatusta löytyy sille, että palstoilla esiinnyttäisiin aina omalla nimellä ja sille, että ääriryhmien palstat suljettaisiin kokonaan.

”Käytännössä vaikea toteuttaa”

Julkisen sanan neuvoston lakiasiantuntija Johanna Töyrylä pitää monia rajoittamistoimenpiteitä hankalina toteuttaa.

Töyrylä muistuttaa internetin globaalista luonteesta.

– Pelkästään Suomessa laadituilla säännöillä ei pystytä rajoittamaan toimintaa kuin Suomessa. Sääntöjen kiertäminen olisi turhan helppoa.

Myös henkilöllisyyden varmentamista Töyrylä pitää haastavana.

– Jos halutaan varmistaa, että kyseessä on juuri oikea henkilö, pitäisi käyttää esimerkiksi verkkopankkitunnuksia, mikä olisi hyvin raskas toteuttaa. Omalla nimellä kirjoittamisen vaatimukseen puolestaan liittyy myös sananvapauskysymys. Kaikista asioista keskusteleminen omalla nimellä ei ole mahdollista esimerkiksi oman turvallisuuden tai läheisten yksityisyydensuojan turvaamiseksi.

Helpoimpana tarttumapintana asiantuntija näkee asiattomista viesteistä ilmoittamisen. Ilmoitusten tekeminen palstan ylläpitäjälle voitaisiin tehdä entistä helpommaksi. Näin voitaisiin nopeuttaa laittomuuksiin puuttumista.

Katso Salla Vuorikosken juttu (Seitsemän uutiset 6.8.2011)

Lue myös:

    Uusimmat