MTV3:n kirjeenvaihtajat vaaleista maailmalla: Vauvojen suukottelua, valehtelua ja rahakohua

Suomessa on totuttu ajattelemaan, että Yhdysvalloissa kaikki on suurempaa ja näyttävämpää kuin meillä. Jos väite ei enää muuten pidäkään paikkaansa, vaaleissa tilanne on ennallaan: USA:n vaalitaistossa ei säästellä ääntä eikä ylisanoja.

MTV3:n Yhdysvaltain kirjeenvaihtajan Päivi Sinisalon mukaan USA:n vaalikampailussa ovat käytössä myös ne kaikkien likaisimmat keinot.

– Kamppailu on huomattavasti rumempaa ja raaempaa kuin suomalainen vaalityö. Vastustajasta kaivetaan niin paljon lokaa kuin ehditään. Myöskään valehtelua ja puolitotuuksia ei vältellä.

Amerikkalaispoliitikot osaavat Sinisalon mielestä lähestyä kansaa paremmin kuin suomalaiset kollegansa.

– Täällä edelleen kätellään, suukotellaan vauvoja ja koetetaan viettää mahdollisimman paljon aikaa äänestäjien kanssa. Paljosta muusta en haluaisi amerikkalaispoliitikkoja enää kehuakaan. Luulen lisäksi, että suomalaiset ovat ottaneet jo ihan tarpeeksi oppia siitä, minkälaisia epämääräisiä keinoja voidaan käyttää ja miten asiakysymykset unohtuvat vastapuolta mustattaessa.

Taannoinen Arizonan ampumistapaus on rauhoittanut pahinta vaalitaistelua ainakin toistaiseksi.

– Poliittiset äänensävyt muuttuivat ainakin jonkin verran tapauksen jälkeen. Sitä ennen taistelussa käytettiin erittäin kielteistä poliittista retoriikkaa ja jopa väkivaltaan yllyttämistä. Täällä toivotaan, että kaikkien rajuimmat ylilyönnit voitaisiin välttää vastaisuudessa, mutta jo nyt arvellaan, että sivistynyt keskustelun sävy ei kestä välttämättä kauan, Sinisalo kertoo.

Vaalirahat puhuttavat myös Saksassa

MTV3:n Saksan kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen kertoo, että liittovaltiossa vaalikampanjaa käydään tavallaan koko ajan.

Varsinkaan tänä vuonna Saksassa ei voi välttyä vaalipuheilta eikä -lupauksilta, koska maassa järjestetään Suomen eduskuntavaaleja vastaavat vaalit jopa seitsemässä osavaltiossa. Toisin sanoen kaikkeen, mitä poliitikot sanovat, pitää suhtautua vaalipuheena.

– Esimerkiksi euro-kriisikeskusteluun, jota seurataan tarkasti myös Suomessa, pitää suhtautua osavaltiovaalikampanjoiden taustaa vasten.

Eurokritiikin lisäksi Suomea ja Saksaa yhdistää kohu vaalirahoituksesta.

– Taannoinen liittokansleri Helmut Kohl joutui päättämään uransa sellaisessa tilanteessa, jossa häntä syytettiin hämäristä vaalituista. Sitä sotkua ei ole selvitetty vielä tänä päivänäkään.

Suuri ero saksalaisessa vaalikamppailussa Suomeen nähden on Nurmisen mukaan se, että Saksassa vaalikeskustelut ovat ”jopa hyvin mielenkiintoista seurattavaa”.

– Keskustelu- ja väittelytaitoa opetetaan Saksassa jo lapsille koulussa, ja poliitikot osaavat sitä mukaa keskustella.

Ruotsidemokraatteja syrjittiin Ruotsin vaaleissa

MTV3:n Ruotsin kirjeenvaihtajan Kari Lumikeron mielestä Ruotsissa puhutaan Suomea avoimemmin aatteista ja konkreettisista tavoitteista.

– Etenkin viime vaaleissa ehdokkaat kertoivat hyvin yksityiskohtaisesti siitä, mitä vaalien jälkeen olisi odottavissa, jos he pääsisivät valtaan.

Ruotsin vaaleissa puhutaan poliittisista kiistakysymyksistä muutenkin enemmän kuin Suomessa. Sitä edesauttaa vaalijärjestelmän erilaisuus.

– Puolueilla on Ruotsin vaaleissa pitkät listat, ja äänestäjät äänestävät puoluetta eivätkä henkilöä. Tämän vuoksi keskustelu on hyvin asiakeskeistä, eikä se sorru niin helposti populismiin kuin Suomessa.

Viime vaaleissa Lumikero kiinnitti huomiota erityisesti siihen, miten valtiopäiville ryminällä päässeitä ruotsidemokraatteja kohdeltiin. Käytännössä kukaan muiden puolueiden poliitikoista ei halunnut olla heidän kanssaan missään tekemisissä. Heidän kanssaan ei suostuttu vaalitaistelun aikana keskustelemaan eikä väittelemään.

– Kun puoluetta ja sen kansanedustajia karsastetaan, he saavat tavallisilta valitsijoilta ylimääräistä sympatiaa – säälipisteitä. Se saattaa kasvattaa niiden kannatusta. Voisin hyvin kuvitella, että jopa demaripuolueen peruskannattajista osa äänesti ruotsidemokraatteja siksi, että heistä oli väärin, että sen ehdokkaita ja puoluetta kohdeltiin kuin spitaalisia. Muiden puolueiden pitäisikin nyt ottaa lusikka kauniiseen käteen ja vähitellen ryhtyä, ainakin taktisesti, kohtelemaan ruotsidemokraatteja kuin mitä tahansa puoluetta muiden puolueiden joukossa.

MTV3:n kirjeenvaihtajat kertovat uudessa sarjassa ulkomaisen näkökulman kotimaisiin puheenaiheisiin. Tällä viikolla selviää, millaisin keinoin poliitikot taistelevat äänistä Ruotsissa, Saksassa ja Yhdysvalloissa.

Lue myös:

    Uusimmat