Mainos

MTV3:n kirjeenvaihtaja: Tappio YK-vaalissa kirvelee vielä pitkään

Suomen häviön syitä YK:n turvallisuusneuvostovaalissa selvitellään vielä pitkään.

Kirvelevä arvovaltatappio otettiin tyynesti vastaan, mutta kymmenen vuoden työ haihtuminen savuna ilmaan kismitti kampanjassa mukana olleita.

Ensimmäisten selitysten mukaan Luxemburg sai niin sanottuja sääliääniä, koska se on yksi YK:n perustajajäsenistä, eikä ole istunut vielä kertaakaan turvallisuusneuvostossa.

Luxemburg kävi myös hyvän kampanjan, jonka kuluessa se ei arastellut mainostaa sitä, kuinka paljon maa käyttää rahaa kehitysapuun ja erityisesti kaikkein köyhimmille maille.

Australian läpimenoa Suomessa osattiinkin pitää varsin varmana.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja epäili äänestyksen jälkeen, että neuvostoon ei haluta enempää EU-maita, joiden katsotaan olevan jo nyt yliedustettuina.

Mahdollista on myös se, että Suomi ei välttämättä osaa olla riittävän aggressiivinen kulissien takaisessa viime hetken kaupankäynnissä.

Lähes kaikki Australialle tukea luvanneet maat pitivät lupauksensa, mutta Suomen takaa lipsui melkoinen määrä äänensä luvanneita.

Tappiota ei katsota ulkoministerin mukaan tappioksi Suomen linjalle. Tuomiojan mukaan Suomi sai itse asiassa paljon myönteistä huomiota kampanjansa aikana.

Suomen toiminta ja linja YK:ssa ei muutu, kuten ei myöskään toiminta YK-edustustossa.

Edustuston mukaan väkeä ei ole palkattu ulkoasianhallinnon ulkopuolelta, mutta lisävahvistuksia olisi palkattu, jos jäsenyys olisi toteutunut.

Katso Päivi Sinisalon raportti Washingtonista (Seitsemän uutiset 19.10.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.