Mainos

MTV3 kysely: Lupaviranomaiset kiristäisivät anniskelua

Poliisijohdon ehdotus ravintoloiden jatkoaika-anniskelun lopettamisesta saa kannatusta anniskelulupa-asioista vastaavilta viranhaltijoilta aluehallintovirastoissa. Asia käy ilmi MTV3 Uutisten tekemästä kyselystä.

Kysely lähettiin sähköpostilla 49 viranhaltijalle kaikkiin aluehallintovirastoihin. Kysymyksiin vastasi 29 virkamiestä.

Poliisin mukaan jatkoaika-anniskelu aiheuttaa järjestyshäiriöitä.

Anniskelulupien myöntäjät puolestaan katsovat, että järjestyshäiriöt, kuten tappelut, ovat merkittävä syy jatkoaikalupien uusimatta jättämiselle.

Neljätoista viranhaltijaa eli noin puolet vastanneista katsoi, että järjestyshäiriöt ovat huomattavassa osassa tapauksista syynä jatkoaikaluvan uusimatta jättämiseen.

Aluehallintoviraston alkoholilupayksikkö voi myöntää anniskelun jatkoaikaluvan (joko klo 2.30 asti tai 3.30 asti) korkeintaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Jatkoaika-anniskelun rajoituksille tukea

Lupaviranomaiset ovat poliisin linjoilla myös siinä, ettei nykyisen kaltaista jatkoaika-anniskelua tarvita.

28 virkamiestä vastasi kysymyseen, pitäisikö anniskelu lopettaa kaikissa ravintoloissa kello 1.30. Vastanneista hieman alle puolet, 13, olisi sitä mieltä, että jatkoaikoja ei tarvita.

Kuusi vastanneista oli sitä mieltä, ettei jatkoaikoja pidä kieltää, mutta lupamenettelyä tulee tarkentaa.

Saman verran eli kuusi henkilöä halusi, että lupamenettelyä pitää kiristää oleellisesti, mutta jatkoaikoja ei tarvitse kieltää.

"Juominen siirtyisi kotibileisiin"

Baarien aukioloaikojen lyhentäminen kirvoitti viranhaltijoilta myös muutaman kommentin puolesta ja vastaan.

– Yrittäjien tasa-arvon vuoksi näen tämän hyvänä vaihtoehtona, tosin anniskeluaika voisi olla kaikkialla kello 02.00 saakka ja sulkeminen klo 02.30.

– Olen ehdottomasti sitä mieltä, että jatkoaikaluvista voidaan luopua. Jatkoajalla tapahtuva humalahakuinen juominen johtaa häiriökäyttäytymiseen, johon vaikuttaa myös se, että porukassa tyhmyys tuntuu tiivistyvän. Olisi kaikkien etu, että anniskelu voitaisin lopettaa hyvissä ajoin, vaikka uskonkin, että jokaisella ihmisellä on oma saturaatiopisteensä alkoholin nauttimisessa, ja he tulevat saavuttamaan sen joko ravintolassa tai kotona.

– Mikäli ravintolat sulkeutuisivat kello 02, pelkona on, että asiakkaat siirtyisivät kotibileisiin tai yksityisille klubeille viranomaisten valvomattomiin: Tilastoidut järjestyshäiriöt ravintoloissa toki laskisivat, mutta ongelmat eivät poistuisi, vaan ne siirtyisivät eri paikkaan. Ehkä jatkoajat voisivat olla lyhyempiä ja lupamenettelyyn voisi tehdä tarkennuksia vaatimuksien osalta.

Sisäministeri nostatti keskustelun

Keskustelun ravintoloiden lyhyemmistä anniskeluajoista käynnisti viime kuussa sisäministeri Päivi Räsänen (kd). Räsänen perusteli näkemystään humaltuneiden poliisille aiheuttamalla työmäärällä. Räsäsen mukaan poliisia ei tarvittaisi yöllä ehkä niin paljon, jos anniskeluajat olisivat lyhyemmät.

Ravintoloiden anniskeluasiat eivät kuulu sisäministeriön hallinnonalan asioihin, poliisiasiat kuuluvat.

(MTV3)

Lisää tämän illan Kymmenen Uutisissa

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.