Mainos

MTV3 kokeili: Täysiverinen tietokone tabletiksi pukeutuneena

Ohjelmistojätti Microsoftin Surface Pro Windows 8 -tabletti on helmikuussa testissämme olleen -tabletin isoveli. Pro-versio tuli Suomen markkinoille juuri tällä viikolla. MTV3 Uutiset otti laitteen tuoreeltaan kokeiluun.

Surface Pro on raskaan sarjan tabletti sanan eri merkityksissä.

Ulkoisesti Surfacen RT- ja Pro-versiot ovat lähes identtiset, mutta Pro-malli on hieman kookkaampi. Surface Pron mitat ovat 274,5 x 172,9 x 13,4 mm, kun taas siromman RT-version mitat ovat 274,5 x 172 x 9,4 mm.

Selvimmin mallien välisen kokoeron huomaa painossa: 900 gramman painoinen Pro on 220 grammaa pikkuveljeään raskaampi. Surface Pro onkin jo erittäin painava tabletiksi.

Painava olemus johtuu siitä, että RT-versiosta poiketen Pro on täysiverinen Windows 8 -tietokone. Tämän ansiosta se on huomattavasti monipuolisempi hyötykäyttöä ajatellen kuin kevyemmillä ominaisuuksilla ja mobiilikäyttöjärjestelmillä varustetut tabletit.

Windowsin työpöytäsovellukset toimivat

Surface RT:stä poiketen Pro-versiossa pystyy hyödyntämään myös Windowsin perinteisiä työpöytäsovelluksia. Ja tämä on laitteen käytön kannalta perustavanlaatuinen, positiivinen ero. Se siis tarjoaa samat sovellukset kuin PC-koneesikin.

Surface Pro

Kevyempi RT-versio pystyy nimittäin käyttämään ainoastaan erillisestä sovelluskaupasta hankittuja sovelluksia. Kyseinen valikoima on huomattavasti suppeampi.

Surface Pro on myös RT-versiota tehokkaampi, ja lisäksi siinä on muun muassa tarkempi 10,6 tuuman Full HD -kosketusnäyttö.

On hieman makuasia, haluaako Surface Pro -mallia oikeastaan kutsua edes tabletkoneeksi. Yhtä hyvin laitetta voisi luonnehtia erittäin siroksi ultrabook-kannettavaksi.

Surface Prohon voi liittää RT-versiosta tutut näppäimistökannet. Näppäimistö loksahtaa paikoilleen napakasti magneetin avulla. Laitteen taustasta auki loksahtava tuki puolestaan pitää näytön optimaalisessa asennossa pöytäkäytössä. Tällöin Surface muistuttaakin enemmän perinteistä pientä kannettavaa tietokonetta kuin tablettia

Tämä juttu on kirjoitettu ohuella Touch Cover -näppäimistökannella, jossa näppäimet ovat hipaisutyyppisiä. Kirjoittaminen sen avulla luonnistuu vaivatta, tosin Touch Cover ei ole tuntumaltaan yhtä hyvä kuin mekaanisilla näppäimillä varustettu Type Cover -vaihtoehto. Type Cover on toisaalta hieman paksumpi.

Surface Pron mukana toimitetaan myös kosketuskynä, joka on näppärä erityisesti silloin, kun koneella käytetään Windows 8:n työpöytäosiota. Perinteistä työpöytäkäyttöä ajatellen Surfacen näyttö on nimittäin hyvin pieni. Kynällä kosketuskäyttö onnistuu pienien kuvakkeiden kanssa tarkemmin kuin sormilla lääpittynä.

Samalla on syytä huomioida, että vaikka Surface Pro pyörittää Windowsin työpöytäsovelluksia, niin moni kyseisistä ohjelmista ei ole tehty kosketuskäyttöä varten. Tällöin hiirialustalla varustetut Touch Cover- tai Type Cover -näppäimistökannet ovat tarpeellisia varusteita.

Suuri tabletiksi, mutta pieni kannettavaksi: Silti juuri oikean kokoinen?

Surface Pro on ihanteellinen ratkaisu käyttäjälle, joka haluaa täysiverisen Windows-tietokoneen käyttöönsä tabletkoneen muodossa. Kyseessä on erittäin innovatiivinen kokonaisuus, joka yhdistää tabletkoneen ja kannettavan tietokoneen niin hyvin kuin nykyään on mahdollista.

Laitteen laatuvaikutelma on korkea, ja metallinen runko on jämäkkä. Sen kosketusnäytön kautta pystyy monipuolisesti hyödyntämään Windows 8:n kosketustoimintoja.

Kyseistä ratkaisua ei ole kuitenkaan saatu toteutettua täysin ilman kompromisseja suuntaan ja toiseen.

Tabletkäyttöä ajatellen Surface Pro on turhan raskas eivätkä Windowsin työpöytäsovellukset ole aina parhaimmillaan tabletkäytössä. Kovempien tehojen johdosta laitteen takaosa myös kuumenee selvästi käytössä.

Toisaalta taas kannettavan tietokoneen tavoin käytettynä Surface Pro saattaa tuntua hieman liian pieneltä. Reilu kymppituumainen näyttö ei ole parhaimmillaan esimerkiksi kuvankäsittelyssä. Veltolla läppäkannella toimiva näppäimistö ei myöskään ole paras vaihtoehto silloin, kun laitetta käyttää sylissä.

Monessa tapauksessa onkin edelleen kätevin ratkaisu hankkia kevyt tabletkone ja erillinen kannettava tietokone omiin käyttötarkoituksiinsa.

Mutta jos haluat kaiken yksissä kuorissa, niin Surface Pro hoitaa homman kotiin niin hyvin kuin tässä kokoluokassa on mahdollista. Kyseessä on monipuolinen ja hienosti suunniteltu laite.

Monipuolisuudellaan ja tehollaan se tarjoaa juuri sitä, mitä moni jäi Surface RT:stä kaipaamaan. Kunpa vielä saataisiin karsittua ylimääräisiä grammoja pois painosta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.