Mainos

MTV3 kokeili: Nokian kannattaisi ottaa mallia HTC:n uutuusluurista

Taiwanilaisen teknologiayhtiö HTC:n lippulaivamalli "One" on niittänyt mainetta maailmalla. Puhelimen ominaisuudet ja alumiininen rakenne ovat saaneet runsaasti positiivista palautetta. Tästä innostuneena HTC on päättänyt takoa raudan ollessa kuumaa, ja tuo nyt markkinoille astetta pienemmän HTC One Mini -mallin.

Isoveljensä tavoin Minin runko on alumiinia.

Laitteiston osalta Mini-versio on lippulaivamallia monin paikoin karsitumpi versio, mutta samalla laitteen painoa ja kokoa on pienennetty entistä paremmin käteen istuvammaksi. Samalla myös 500 euron hinta on 150 euroa isoveljeään kevyempi.

Kysymys kuuluu kuitenkin, että onko ominaisuuksien karsimisen myötä tyydytty liian suuriin kompromisseihin? MTV3 Uutiset otti asiasta selvää.

Monin tavoin lippulaivamallia kevyempi versio

Googlen Android-käyttöjärjestelmää käyttävä HTC One Mini muistuttaa ulkoisesti pitkälti täysikokoista One-mallia. Isoveljensä tavoin Mini-version rakenne on esimerkillisen laadukas ja hienosti viimeistelty. Myös käyttöliittymä on samanlainen kuin isommassa mallissa.

Kotivalikkoa hallitsee HTC:n Sense 5.0 -käyttöliittymään kuuluva BlinkFeed-näkymä, johon päivittyy uutisia ja sosiaalisen median tilapäivityksiä. Kyseinen ikkunanäkymä muistuttaa pitkälti Windows Phone -järjestelmän tapahtumaruutuja.

Halutessaan käyttäjä voi asettaa näkyville oletusarvoisesti myös Androidin perinteisen kotivalikon sovellusikoneineen. Myös sovellusvalikko toimii HTC:n tapauksessa eräänlaisena kotivalikkona.

HTC One Mini

Mini-version 4,3-tuumainen näyttö (720 x 1280 pikseliä) näyttää ja tuntuu käytössä selvästi isoveljensä 4,7-tuumaista näytöä (1080 x 1920 pikseliä) pienemmältä. Omassa kokoluokassaan Minin näyttö on kuitenkin erittäin hyvälaatuinen eikä siitä löytynyt kokeilussamme moitteen sijaa: Katselukulmat ovat hyvät, kuvat näkyvät terävinä ja värimaailma on kohdillaan.

Prosessorin osalta Minissä on heikkotehoisempi kaksiydinprosessori, ja lisäksi laitteessa on vähemmän muistia (16 Gt, 1 Gt RAM) kuin täysimittaisessa versiossa .

Mini-versiosta puuttuu lisäksi infrapunaominaisuus sekä NFC-teknologia, ja tämän lisäksi laitteen akun kapasiteetti on isoveljeään pienempi.

Erityisesti infrapunalähetintä jää Mini-versiossa kaipaamaan, sillä sen avulla esimerkiksi television ja digiboksin ohjaaminen onnistuu kätevästi kännykän avulla.

Kameran ominaisuuksia tarkastellessa One ja One Mini ovat pitkälti toistensa kaltaisia. Takakamerassa käytetään HTC:n kehittämää Ultrapixel-teknologiaa. Led-salamalla varustetun kameran tarkkuus on vain neljä megapikseliä, mutta HTC ei kilpailekaan megapikselien lukumäärällä. Sen sijaan Ultrapixel-teknologiassa yksittäiset pikselit kaappaavat enemmän valoa, ja tämä puolestaan parantaa kuvanlaatua.

Mini-versiosta on kuitenkin riisuttu optinen kuvanvakain, joka löytyy suuremmasta mallista.

Testimme perusteella One Minillä otetut kuvat edustavat uusien kamerakännyköiden perustasoa. Ulkona päivänvalossa otetut kuvat vaikuttivat aavistuksen verran hämäriltä. Kamera on toiminnaltaan sangen ripeä, mikä on plussaa nopeutta edellyttävissä kuvaustilanteissa.

Kevyemmistä ominaisuuksista huolimatta kilpailukykyinen paketti

Mini-versiosta on siis karsittu koon ja hinnan pudottamiseksi melkoisesti ominaisuuksia. Tässä mielessä laitteessa on päädytty muutamiin kompromisseihin. Hyvä puoli on kuitenkin siinä, että kevennyksiä ei ole onneksi tehty liikaa käyttötuntuman kustannuksella. Peruskäytössä Onen ja One Minin välillä ei nimittäin huomaa juurikaan eroa: Mini-versio näyttää ja tuntuu samanlaiselta kuin kehuttu One-lippulaivamalli niin ulkonäöltään kuin käyttöliittymältään.

Plussaa

Miinusta

Luurin etuosan ylä- ja alareunoissa olevat stereokaiuttimet muodostavat yllättävän puhdikkaan ja hyvätasoisen äänentoiston. Myös stereovaikutelma kantautuu kuulijan korviin hämmästyttävän hyvin, kun ottaa huomioon luurin pienen kokoluokan.

Puheluita tehdessä Minin äänenlaatu on hyvä ja miellyttävän pehmeä. Kun tähän lisätään sutjakka ja kevyt muotoilu, niin laite soveltuukin erinomaisesti henkilöille, jotka käyttävät älypuhelintaan runsaasti perinteisten puheluiden tekemiseen.

Täysikokoinen One-malli puolestaan erottautuu edukseen monipuolisemmalla ja tehokkaammalla varustelullaan. Vaikka Minin 4,3-tuumainen näyttö ei olekaan mikään pikkunäyttö, niin täysikokoisen One-version tarjoama 4,7-tuumainen tarkempi näyttö tarjoaa kiistatta paremman käyttötuntuman Facebookin käyttöön ja yleiseen nettisurffailuun.

Joka tapauksessa HTC One Mini tarjoaa erittäin pätevän vaihtoehdon ylemmän keskikastin älypuhelimiin. Samalla se on onnistuneesti toteutettu, kevyempi vaihtoehto HTC One -lippulaivamallille. Rakenteellisesti kummatkin laitteet ansaitsevat lisäpisteet huolellisesti viimeistellystä ja jämäkästä alumiinisesta rakenteesta.

Myös Nokian kannattaisi vakavissaan pohtia polykarbonaattikuorilla varustettujen Lumia-malliensa korvaamista metallisilla vaihtoehdoilla. Metallikuoret tuovat kännykkään tyylikästä premium-tuntumaa. Ja monelle kännykän ulkonäkö ja tuntuma käsissä merkitsee yhtä paljon kuin kuoren sisältä löytyvät ominaisuudet.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.