Mainos

MTV3 ja Radio Nova ruotsalaisille

Alma Median osakkeenomistajat ovat antaneet yhtiön hallitukselle valtuudet tv- ja radiotoimintojen myymiseen Alman kahdelle suurimmalle omistajalle Bonnierille ja Proventukselle.

Televisio- ja radiotoiminnan myymistä tuki ylimääräisessä yhtiökokouksessa 98,8 prosenttia äänistä. Myytävään Broadcasting-divisioonaan kuuluvat MTV3, Subtv, Radio Nova ja Ruotsin TV4:n osakkuus. Kauppahinta on 460 miljoonaan euroa.

Alma Median hallituksen varapuheenjohtajan Kari Stadighin mukaan Alman Broadcasting-liiketoiminnan myyminen Bonnierille ja Proventukselle on kaikkien osakkeenomistajien kannalta paras vaihtoehto. Alma Medialle jäisi tässä järjestelyssä sanomalehtien kustannus, taloustiedon julkaiseminen ja luokiteltujen markkinapaikkojen toiminta.

Ennen äänestyksiä yhtiökokoukseen osallistuneet pienomistajat arvostelivat ankarasti yhtiön arvokkaimman osan myyntiä, mutta Alman toimitusjohtaja Juho Lipsasen arveli myöhemmin omistajien päätyneen lopulta siihen, ettei "tuleen voi jäädä makaamaan". Omistuksellinen pattitilanne syveni, kun ruotsalainen Proventus hankki 15 prosentin osuuden Almasta kolmelta suomalaiselta vakuutusyhtiöltä.

Bonnierin toimitusjohtaja Bengt Braun vakuutti yhtiökokouksen jälkeen MTV3:n jatkavan itsenäisesti toimintaa. Hänen mukaansa kansainvälisten mediajättien puristuksessa paikallisella osaajilla on suuri tarve.

Aikaisemmin norjalainen Schibsted teki Almasta ostotarjouksen, mutta Bonnierin ja Proventuksen tarjous oli Alman mukaan selvästi parempi. Alma arvioi, että Broadcasting-kaupan myyntivoitto on 320 miljoonaa euroa.

Schibstedin toimitusjohtaja Trond Berger arvosteli kokouksessa Alman hallituksen esitystä ja olisi toivonut päätöksen siirtämistä myöhemmäksi. Kokouksen jälkeen hän ei suostunut sanomaan, aikooko yhtiö viedä asian oikeuteen. Häntä avustanut asianajaja Petri Taivalkoski muistutti kokouksessa osakeyhtiölain määräyksistä olla suosimatta osaa omistajista.

Omistajille mahdollisuus myös täyteen osakevaihtoon

Alman Median omistajat voivat aikanaan halutessaan vaihtaa myös koko osakepottinsa uuden Alman osakkeiksi. Vaikka verottajan ennakkopäätöstä ei vielä ole, se on todennäköisesti sama kuin aiemmin vastaavissa tilanteissa eli kaikkien osakkeiden vaihto uusiksi osakkeiksi olisi verotuksellisesti edullisempi vaihtoehto kuin osan ottaminen rahana ja osan uusina osakkeina.

Alman hallitusta avustanut Robert Liljeström kertoi, että vaihtoehtoon päädyttiin "yleisön pyynnöstä". Hänen mukaansa erityisesti aikanaan Aamulehden osakkeita ostaneilla on ollut haluja pikemminkin omistuksensa vahvistamiseen kuin sen vähentämiseen.

Tässä vaihtoehdossa kolmesta Alman I-sarjan osakkeesta saa seitsemän uuden Alma Median osaketta. II-sarjassa yhdestä vanhasta saa kaksi uutta osaketta. Liljeströmin mukaan ei ole syytä epäillä, että kaikki käyttäisivät mahdollisuutta puhtaaseen osakevaihtoon.

Ratkaisulla uudesta Almasta tulisi velaton, mutta Alman toimitusjohtaja Juho Lipsanen piti selvänä, että tällöin osa rahasta kanavoidaan omistajille.

-Yhtiössä pitää olla sen verran velkaa, ettei johto laiskistu, hän sanoi.

Liljeströmin mukaan erityisesti kansainväliset sijoittajat haluavat osan rahana.

(MTV3-STT)

(Yhdeksän uutiset 31.01.2005)

(Seitsemän uutiset 31.01.2005)

(Kauppalehden talousuutiset 31.01.2005)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.