Mainos

Mtv3.fi seuraa: Elääkö 50 eurolla viikon?

Taloustilanteen tiukentuminen on sysännyt monet selviytymään arkimenoistaan yhä pienemmällä rahasummalla. Tätä havainnollistaakseen Radio Novan juontajat Minna Kuukka ja Kimmo Vehviläinen ovat sitoutuneet kokeiluun, jossa he pyrkivät elämään kolme viikkoa 150 eurolla. Kokeilusta on takana nyt viikko ja juontajien käyttövarat ovat vähentyneet uhkaavasti.

– Olen kuluttanut viikossa kahden viikon rahat eli sata euroa. Raha on mennyt ruokakauppaan, auton tankkaamiseen, tupakkaan ja satunnaisiin kahvikupposiin huoltoasemalla. Niin ja ostin myös itselleni t-paidan, sillä köyhäily ei mielestäni tarkoita kuitenkaan sitä, että jokainen euro pitää laittaa perunoihin ja keittovihanneksiin, Kimmo Vehviläinen kertoo.

Minna Kuukan taloustempaus on saanut keksimään uusia tapoja sentin venytykseen.

– Investoin viime viikolla vajaan kympin leivontatarvikkeisiin ja leivoin mokkapaloja, joita sitten myin työpaikalla. Sain kokoon 35 euroa eli pääsin aika hyvin takaisin alkuasetelmiin eli minulla on jäljelä nyt 122 euroa. Meillä on tässä kokeilussa tarkoitus myös kokeilla aivan arkisia tapoja tienata vähän ylimääräistä perustoimeentulon höysteeksi.

Uusin silmin kauppaan

Rahan pihistäminen on opettanut sekä Vehviläiselle että Kuukalle uusia tapoja perheen ruokatalouden huoltamiseen.

– Me tehtiin viikonloppuna iso satsi gulassia ruoaksi. Sillä meidän nelihenkinen perheemme elää monta päivää. Tämä on iso muutos entiseen. Aiemmin vaimo on kyllä laittanut ruokaa itse, mutta joka päivä jotain erilaista. Niin herkullista jälkeä kuin siitä syntyykin, sillä tavalla ei rahaa säästetä, Vehviläinen pohtii.

– Minä taas olen aina ollut vähän liiankin innokas kaupassakävijä eli käyn ruokaostoksilla lähes päivittäin. Se taas altistaa heräteostoksille, harvoin tulee ostettua vain sitä tarvittavaa maitolitraa. Nyt olen skarpannut ja laatinut tarkat ostoslistat, joita olen noudattanut, Minna Kuukka kertoo.

Palautetta tulvii

Juontajien taloustempaus on herättänyt runsaasti keskustelua.

– Me olemme saaneet kuuntelijoilta paljon hyödyllisiä vinkkejä ja toisaalta heidän omia kertomuksiaan siitä, voiko tuolla summalla selvitä. Moni joutuu elättämään perhettään 50 eurolla viikossa, meillä riittäisi se, että itse selviää tuolla summalla. Kyllä se hävettää, kun ajattelee, millaista elämää normaalisti elää, Vehviläinen tunnustaa.

Leipäjonoista apua

Kokeilua on seurannut tiiviisti myös köyhien auttajana tunnettu Heikki Hursti.

– Toivottavasti tällä kokeilulla on konkreettista hyötyä. Jospa se saisi aikaan sen, että päättäjätkin ymmärtäisivät, että on yleisesti ottaen mahdotonta elää tällä summalla.

Hurstin mukaan päivärahojen ja toimeentulotukien riittämättömyys näkyy Laupeudentyö ry:n toiminnassa etenkin kuukauden loppupuolella.

– Kun päivärahat, eläkkeet ja muut tuet on syöty, jonot meillä kasvavat. Jonossa saattaa loppukuusta olla parisataa henkeä enemmän kuin tukien maksupäivinä. Tarvetta on etenkin ruoasta, mutta myös vaatteista. Avun hakijat ovat kiitollisia siitä, että rahatonta autetaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.