Mainos

MTV3.fi/kirjat -lukijat: "Sarjakuvaromaanille Finlandia!"

MTV3.fi/kirjat -sivuston leikilliseen Finlandia-äänestykseen osallistuneista 31 prosenttia on sitä mieltä, että Ville Tietäväisen pitäisi saada kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto teoksellaan Näkymättömät kädet, vaikka se on sarjakuva. Teos kertoo Euroopan laittomista siirtolaisista.

Kolmen eniten äänestetyn joukossa on ainoastaan miesten kirjoittamia romaaneja. Liki 20 prosenttia sivuston lukijoista povaa Jari Tervon Layla-kirjan voittoa ja 12 prosenttia toivoo Tuomas KyrönKerjäläinen ja jänis -romaanin nappaavan 30 000:n euron palkinnon.

Vaikka äänestäjät tuntuvat kannattavan Finlandia-sääntöjen väljentämistä kuvitetun romaanin suuntaan, samaa kohtelua ei saa alunperin vieraskielinen romaani. Suomalaistuneen kääntäjän Stefan Mosterin kiitetty alunalkaen saksaksi kirjoitettu romaani Nelikätisen soiton mahdottomuus sai äänistä vain 1,58 prosenttia.

Suosikki ei voita

Ehdokkaat kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoon julkistetaan huomenna aamupäivällä, mutta selvää on, että äänestäneiden ykköstoive ei toteudu. Palkintoa jakava Suomen Kirjasäätiön hallitus päätti jo viime viikolla "pudottaa" Ville Tietäväisen sarjakuvaromaanin kisasta, koska "sarjakuva on oma taiteenlajinsa, eikä sen edustaja kuulu Finlandian piiriin".

Äänestäjät MTV3.fi/kirjat -sivustolla pitivät neljänneksi todennäköisimpänä Finlandia-voittajana Katja KetunKätilöä (8 %) ja lähes samalla prosenttiosuudella Pekka HiltusenVilpittömästi sinun -romaania (7 %).

Kolmisen prosenttia kannatuksesta saivat tasaisesti Rosa LiksominHytti nro 6, Karo HämäläisenErottaja, Jyrki Vainosen Swiftin ovella, Kristiina Carlsonin William N. Päiväkirja ja Tommi MelenderinLohtu. Perää jäi pitämään Asko SahlberginHäväistyt.

Jotain muuta kuin ehdotettuja teoksia äänesti 6 prosenttia. Heistä kukaan ei kertonut omaa ehdokastaan.

Ehdokasasettelun arvaaminen on mahdotonta

Äänestys oli epätieteellinen ja esitetyt ehdokkaat summanmutikassa valittuja, sillä Finlandia-kisaan lähetettiin tänäkin vuonna tiettävästi noin 130 romaania. Todennäköisen voittajan tai ehdokkaiden arvaaminen siitä joukosta on tosiasiassa mahdoton tehtävä. Valintalautakunta saa tehdä valintansa oman makunsa mukaan ja pulinat pois. Tärkeintähän kisassa on saada lisää lukijoita hyvälle kirjallisuudelle.

Luku-urakastaan nyt selvinneen valintalautakunnan puheenjohtaja on kulttuuritoimittaja Hannu Marttila ja jäsenet toimittaja Tuula Ketonen (Olga K) ja suomentaja Kristiina Rikman. He kertovat siis huomenna työskentelynsä jännittävän lopputuloksen ja perustelut valinnoilleen.

Ehdokkaita voi olla korkeintaan kuusi ja niistä voittajan valitsee tällä kertaa teatterinjohtaja Pekka Milonoff. Palkittu teos julkistetaan 1. joulukuuta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.