Mainos

MTV3 Ateenassa: Tyyntä myrskyn edellä

Ateenan keskustassa on tyyntä ennen myrskyä tunnelma, kertoo kirjeenvaihtaja Kari Lumikero paikan päältä. Kreikan on määrä päättää tänään säästöpaketin hyväksymisestä

Lumikero kertoo, että poliisit ovat ajaneet omia miehistönkuljetusvaunuja Perustuslaillisen aukion Sintagman sivukaduille ja purkautuvat pikkuhiljaa autoistaan.

- Heillä on kaikilla yllään mellakkavarusteet. Osa on myöskin varustautunut kyynelkaasupatruunoilla. Kaikilla on patukoita, suojakypärät, liivit ja säärisuojat, koska täällä heitellään kivillä poliiseja ja silloin täytyy olla suojat, jotka estävät pahoilta loukkaantumisilta, Lumikero tietää omasta kokemuksesta.

Mielenosoittajat väsytetään?

Joitain satoja mielenosoittajia on jo kerääntynyt parlamenttitalon edustalle, vaikka itse mielenosoitus alkaa hieman myöhemmin.

Säästöpakettiäänestyksiin ei ilmeisesti parlamentissa päästä vielä ensimmäisten tuntien aikana. Viimeisin tieto on, että ratkaiseva äänestys säästöpaketin mahdollisesta hyväksymisestä tulisi vasta puolelta öin tai sen jälkeen

- Siinä saattaa olla tarkoitushakuisuutta - odotellaan, että osa tuosta vihaisesta väkijoukosta olisi jo poistunut paikalta.

Kansan rivit vastustavat säästöjä

Vielä joitakin kuukausia sitten kreikkalaisten enemmistö oli sitä mieltä, että säästöpaketti ja sen puolestaan avaamat lainahanat täytyisi hyväksyä ja sillä tavalla saada Kreikka uudelleen jaloilleen, mutta mielialat ovat muuttuneet viimeisten viikkojen aikana.

- Tuoreitten mielipidemittausten mukaan kreikkalaisten enemmistö on sitä mieltä, että säästöpaketille ja julkisen sektorin leikkauksille pitäisi sanoa ei, ja että Kreikan pitäisi koettaa selviytyä omillaan.

- Uskotaan myös, että säästöpaketti ja varsinkin uusi laina syöksisi maan pitkään ja vaikeaan velkakierteeseen ja samalla kun julkisen sektorin palveluja, palkkoja ja eläkkeitä leikataan, niin ihmisten elintaso suorastaan romahtaisi.

Paketin kaatuminen olisi yllätys

Kahden suurimman puolueen yhteinen kansanedustajamäärä on miltei kolme neljännestä, joten säästöpaketti tullaan todennäköisesti hyväksymään.

- Vaikka riveissä tapahtuukin loikkaamisia, niin niitä pitäisi tapahtua todella paljon, että esitys kaatuisi - olisi hyvin suuri yllätys jos parlamentin enemmistö äänestäisi ei, Lumikero kertoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.