MTV3: Aho kirii Halosen etumatkaa

Presidenttikilpa jatkuu yhä tasaisena. Juuri julkistetun MTV3:n uutisten teettämän kyselyn mukaan, Keskustan presidenttiehdokkaan Esko Ahon kannatus on nousussa. Tarja Halonen johtaa kuitenkin Ahoa kuudella prosenttiyksiköllä. 53 prosenttia haastatelluista äänestäisi Halosta, 47 prosenttia Ahoa. Vielä viikko sitten Halosen johto oli kymmenen prosenttiyksikköä.

Pressat


Aho näyttää saavan enemmistön ensimmäisellä vaalikierroksella pudonneita ehdokkaita kannattanaiden äänistä. 52 prosenttia Riitta Uosukaisen, Elisabeth Rehnin, Heidi Hautalan, Ilkka Hakalehdon ja Risto Kuisman tukijoista aikoo äänestää Eskoa Ahoa.

Kysely tehtiin eilen ja toissapäivänä. Haastateltavia oli runsas 1100. Virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaan tai toiseen.

Julkisuudessa on jo ehditty ihmetellä ehdokkaita myöten, missä kannatuskyselyt viipyvät. MTV3 julkisti edellisen presidenttikyselyn 27. tammikuuta. Tuolloin Tarja Halosta kannatti 55 ja Esko Ahoa 45 prosenttia haastatelluista.

Presidenttiehdokkaat eri mieltä suhtautumisesta Itävaltaan


Presidenttiehdokkaat Esko Aho ja Tarja Halonen suhtautuvat eri tavoin Itävallan hallitusratkaisuun. Tänään käymässään turvallisuuspoliittisessa keskustelussa ehdokkaat kiistelivät siitä, mitä mieltä EU:n pitäisi olla äärioikeistolaisen vapauspuolueen hallitukseenmenosta.

EU-maan ulkoministerin roolissa presidenttikisaa käyvä Halonen puolusti unionin yksimielistä kantaa. Suomen toimikunnan Euroopan turvallisuuden edistämiseksi eli Steten järjestämässä keskustelussa Halonen arvioi, että vakavin riski EU:n sisällä Itävallalle syntyy luottamuksen menettämisestä hallitusratkaisun myötä. -Jos Itävalta olisi hakijamaa, niin eipä taitaisi jäseneksi päästä, jos tämäntyyppinen hallitus olisi, Halonen sanoi.

Aho, Esko

Aho asettui Itävallan hallitusratkaisun tuomitsemisessa odottavammalle kannalle. Hän korosti, että ääri-ilmiöihin liittyviä riskejä ei pidä vähätellä, mutta asiassa pitäisi toimia lääkärinä eikä tuomarina.

-Tämä ei ole suinkaan vain Itävallan tauti, vaan sitä tautia on myös hyvin monessa muussa jäsenmaassa. Silloin tuomarin rooliin asettuminen ei ole välttämättä kauhean uskottavaa, Aho huomautti.

Ahon kannanotto sai Helsingin yliopiston juhlasaliin kokoontuneet kuulijat aplodeeraamaan. Tilaisuuden puheenjohtaja kansanedustaja Kimmo Kiljunen kehotti yleisöä lopettamaan, jotta tilaisuudesta ei tulisi kilpailua kättentaputusten voimasta.

Halonen: Demokratiaa pyritään vahvistamaan


Halonen korosti, että EU on antanut varoituksen, mitä tapahtuu, jos hallitus muodostuu puolueista, jotka ovat julkisesti tukeneet Saksan kansallissosialistien toimia.

Halonen, Tarja

-Tällä pyritään demokratian vahvistamiseen, koska pelkät vaalit eivät ole demokratiaa. Toivotaan, että tässä osataan olla yhtä aikaa vahvoja ja viisaita, Halonen sanoi.

Ahon mielestä pitäisi ensin tutkia, missä on vika, kun ääri-ilmiöt menestyvät. -Jos toimitaan ensin ja vasta sitten mietitään, vahvistetaan tätä liikettä, jota oli tarkoitus heikentää, Aho sanoi.

Ahon mielestä vapauspuolueen menestyksen taustalla Itävallassa on muutakin kuin ulkomaalaisvastaisuutta eli mm. protestia pitkää samansuuntaista hallituskautta vastaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat