Mainos

MTV3 Afganistanissa: Edelleen täytyy pelätä

Afganistanissa on alettu siirtää turvallisuusvastuuta pikku hiljaa maan omille poliisivoimille ja armeijalle. Kouluttajina toimivat esimerkiksi poliisiekspertit Pohjoismaista.

Suomalaiset kriisinhallintajoukot luopuvat tukikohdastaan Mazar-I-Sharifissa Pohjois-Afganistanissa vuoden loppuun mennessä.

MTV3 Uutisten toimittaja Kari Lumikero on kansainvälisen journalistiryhmän mukana seuraamassa Afganistanin oloja.

Lumikeron mukaan turvallisuustilanne on edelleen erittäin heikko.

– Näennäisesti rauhallinen tilanne voi muuttua muutamassa sekunnissa erittäin uhkaavaksi, Lumikero kuvailee paikan päältä.

Lumikero ja muut toimittajat olivat alkuiltapäivästä seuraamassa poliisien koulutusta.

– Olemme tällä hetkellä Mazar-I-Sharifin kaupungin poliisilaitoksen pihalla. Kaksi ruotsalaista lähitaisteluopettajaa näyttää paikalliselle poliisille erilaisia pidätysotteita. Poliiseja on kymmenkunta, kaikilla on luotiliivit päällä. Ruotsalaiset näyttävät liikkeitä, joita afganistanilaiset yrittävät seurata. Intoa saattaa olla näin alussa vielä enemmän kuin taitoa. Lumikero kuvailee.

– Ongelmana täällä on turvallisuustilanne. Minullakin on jatkuvasti henkilökohtainen henkivartija.

– Olemme täällä maavoimien vieraina. Tukikohta-alueelta ei saa liikkua mihinkään ilman erittäin vankkoja turvatoimia. Kaiken aikaa on varauduttu siihen, että matkan varrella on tienvarsipommi tai että joku ryhmä hyökkää autosaattuetta vastaan.

Afganistanin omaa poliisia, armeijaa ja salaista poliisiakin koulutetaan parhaillaan vahdinvaihtoon.

– Tästä ollaan täällä monta mieltä. Pahimmillaan ollaan sitä mieltä, että ei kestä pitkään ennen kuin ääriliikkeet ottavat Afganistanissa vallan. Ollaan myös sitä mieltä, että jos koulutusohjelma saadaan toteutettua täysimittaisena, ja joukot saadaan varustettua, homma voi kestääkin.

Lukutaito puuttuu

Lumikero kertoo, että koulutettavat tulevat monesti hyvin haasteellisista oloista ja haasteellisilla taustoilla varustettuina. Esimerkiksi vain noin kymmenen prosenttia heistä osaa lukea.

– Suomalaisetkin kouluttajat, jotka opettavat pioneerikoulussa, sanovat, että tilanteiden on oltava hyvin havainnollisia ja konkreettisia. Esimerkiksi pioneerikoulutuksessa opetellaan kaivinkoneiden käyttöä.

– On hankala sopia vaikkapa koulutuksen alkamisajankohdasta, koska aika on täällä venyvä käsite. Kouluttajat myös kertovat, että koulutus saattaa keskeytyä, kun koulutettavien on lähdettävä sotimaan, Lumikero kertoo.

(MTV3)

Katso Kari Lumikeron juttu (Seitsemän uutiset 31.1.2013)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.