MTV Uutisten tiedot: Hallitus päättää itärajan sulun jatkosta tänään – yksi vaihtoehto on avata sulku vaiheittain

Hallitus päättää itärajan sulun jatkosta tiistaina. 

Itäraja on ollut suljettuna kahden viikon ajan, ja se avautuu jälleen torstaina, ellei hallitus ei tee uutta päätöstä sulun jatkamisesta.

Jatkotoimia valmistellaan parhaillaan sisäministeriössä, ja hallitus kokoontuu päättämään niistä tiistaina, MTV Uutisille kerrotaan.

Toistaiseksi itärajalla on ollut rauhallista, sillä suljetuille rajanylityspaikoille ei ole saapunut yhtään turvapaikanhakijaa kahden viikon sulun aikana, rajavartiolaitos kertoo.

– Tältä osin ilmiö on pysähtynyt ainakin hetkellisesti. Rajavartiolaitos on varautunut siihen, että valtioneuvoston päätös on voimassa 13. päivä asti, ja jos uutta päätöstä ei tule, se tarkoittaa rajanylityspaikkojen aukeamista. 

– Mutta tässä on niin paljon epävarmuustekijöitä, että varmasti valtioneuvosto harkitsee, mikä on tarkoituksenmukaista tästä eteenpäin, rajavartiolaitoksen kansainvälisen yhteistyön yksikön päällikkö Matti Pitkäniitty sanoo.

Hallituksessa etenkin perussuomalaisten ministerit ovat olleet huolissaan siitä, jatkaako Venäjä turvapaikanhakijoiden ohjaamista rajalle heti, kun Suomi avaa rajanylityspaikkoja.

Toisaalta sulkua ei voida jatkaa varmuuden vuoksi, sillä lain mukaan rajanylityspaikkojen sulkemisen on oltava välttämätöntä vakavan uhan torjumiseksi. 

Koko itärajan sulkeminen puolestaan on mahdollista vain erittäin poikkeuksellisissa olosuhteissa ja lyhytaikaisesti.

Eräs vaihtoehto on, että torstaina avautuisi vain osa rajanylitypaikoista, Pitkäniitty kertoo.

– Mehän suljimme rajanylityspaikat portaittain, ja on mahdollista myös se, että päädymme avaamaan niitä portaittain. Mutta en lähde ennakoimaan, tekeekö valtioneuvosto niin, vai pidetään kaikki suljettuina, avataanko portaittain vai kaikki kerralla.

Syynä itärajan sulkutoimille Venäjän harjoittama välineellistetty maahantulo, jossa Venäjän viranomaiset ohjaavat itärajalle turvapaikanhakijoita. 

Hallituksen ja viranomaisten arvion mukaan välineellistetty maahantulo ja uhka sen laajenemisesta aiheuttavat vakavan uhan kansalliselle turvallisuudelle ja yleiselle järjestykselle.

Lue myös:

    Uusimmat