Mainos

MTV Uutisten kysely: Kunnanjohtajat tyrmäävät täysin kunta- ja soteuudistuksen etenemisen

Kunta- ja soteuudistus ovat olleet Jyrki Kataisen (kok) ja sitä seuranneen Alexander Stubbin (kok) hallituksen kärkihankkeita. Vaalikauden lähestyessä loppuaan molemmat hankkeet odottavat yhä ratkaisua. Niiden eteneminen saakin MTV Uutisten kyselyssä kunnanjohtajilta murska-arvion.

Jopa 65 prosenttia kuntajohtajista on sitä mieltä, että kuntarakenne- ja soteuudistus tulisi lykätä seuraavien eduskuntavaalien yli ja jättää seuraavan hallituksen tehtäväksi. Vain vajaa kolmannes kyselyyn vastanneista kunnanjohtajista pitää tärkeänä, että uudistukset saataisiin eteenpäin tämän hallituksen aikana.

Myös kunta- ja soteuudistuksen jatkovalmistelu Alexander Stubbin hallituksen aikana saa kuntapäättäjiltä rajua kritiikkiä. Peräti 78 prosenttia vastaajista pitää hallituksen onnistumista erittäin huonona. Vain neljä prosenttia vastaajista pitää tähänastisia saavutuksia edes melko hyvinä.

Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus on määrä tulla eduskunnan käsittelyyn vielä tämän kuun aikana. Kuitenkin 90 prosenttia kunnanjohtajista uskoo, että kunta- ja soteuudistukset eivät valmistu tämän vaalikauden aikana. Vain viisi prosenttia uskoo hankkeiden etenevän aikataulussa.

Puolueista Kokoomus on halunnut vielä muokata sote-esitystä siten, että se vahvistaisi yksityisten palveluntarjoajien asemaa. Se, kaipaisiko lakiesitys korjaamista tässä suhteessa, jakaa kunnanjohtajat kahteen leiriin. 48 prosenttia vastaajista kannattaa ideaa, 43 prosenttia vastustaa.

Kunnanjohtajakyselyn toteutti Think If Laboratories -yhtiö ja siihen vastaisi 54 prosenttia kunnanjohtajista eli 173 ihmistä. Edellisen kerran MTV uutiset kysyi samaa asiaa viime kesäkuussa, jolloin esimerkiksi hallituksen onnistumista uudistushankkeessa piti erittäin huonona 66 prosenttia vastaajista. Hankkeen kaatumiseen tämän vaalikauden aikana uskoi 83 prosenttia vastaajista.

Saat allaolevassa uutisgrafiikassa ympyröiden luvut esille viemällä hiiren ympyrän päälle.  

Osa artikkelin sisällöstä ei näy kaikissa sovelluksissa - Avaa artikkeli sivuston täysversiossa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.