Mainos

MTV Uutisten kysely: Kovat odotukset tulevalle hallitukselle

Uuden hallituksen ohjelmasta neuvotellaan kovaa vauhtia, ja valmista pitäisi olla vielä tämän kuun puolella. MTV Uutisten kyselyssä kansa antaa kiitosta hallitustunnusteluiden ja -neuvotteluiden sujumiselle ja odottaa uudelta hallitukselta nopeita ja jämäköitä päätöksiä.

Hallitusneuvottelut ovat edenneet aikataulussa tai jopa ennakoitua nopeamminkin. Moni odottaa toimintakykyisen hallituksen syntyvän mahdollisimman pian.

– Kyllä se hyvältä näyttää. Ainakin kova tahtotila on kaikilla. Uskon, että hyvä tulee, pohtii Raine Moliis Helsingin keskustassa.

Think If Laboratories toteutti MTV Uutisten tilauksesta 11.-15. toukokuuta kyselyn runsaalle 1400 suomalaiselle, jossa kysyttiin hallitusneuvotteluiden etenemisestä ja tulevaisuudennäkymistä. 

Enemmistö vastaajista (58 prosenttia) arvioi, että nyt rakenteilla olevan hallituksen toimintakyky tulee olemaan parempaa kuin edellisellä hallituksella. Miesvastaajista 70 prosenttia oli tätä mieltä.

26 prosenttia vastaajista uskoi hallituksen toimintakyvyn olevan samanlainen kuin edeltäjällä ja 10 prosenttia uskoo aiempaa huonompaan lopputulokseen.

– Kolme suurta yhdessä ja olemme pakkotilanteessa, niin kyllä kai ne nyt saavat jotakin aikaiseksi, Raine Moliis pohtii.

Esplanadin puistossa päivää paistatellut Markus Kokko on epäilevämpi.

– Minä en osaa sanoa sitä, että kyllä se pitää sitten nähdä. On kuitenkin paljon mielipiteitä, jotka eivät ole yhteneviä, Kokko miettii.

Yhteiskuntasopimusta kannatti tavoitella

Hallitusneuvotteluiden alla hallitustunnustelija Juha Sipilä yritti saada aikaan myös laajaa yhteiskuntasopimusta. Moni piti hanketta hyvänä ja järkevänä, eikä epäonnistuminen sopimuksen synnyttämisessä lankea enemmistön mielestä Sipilän kontolle.

54 prosenttia vastaajista ei koe Sipilän epäonnistuneen, kun taas 27 prosenttia pitää kariutunutta hanketta Sipilän epäonnistumisena.

– En minä oikeastaan pidä sitä epäonnistumisena. Se olisi ollut hyvä juttu, jos olisi saatu aikaiseksi, mutta se oli hyvin epätodennäköistä, Raine Moliis sanoo.

Tiia Liesmäki on toisella kannalla.

– Oli se varmaan epäonnistuminen, mutta nythän sitä taas vähän niin kuin on otettu uudestaan esille. Että ehkä se vielä yritetään runnoa läpi kuitenkin.

– Jos hän (Sipilä) sitä ajoi todella takaa, niin tietysti se on arvovaltatappio, säestää Markus Kokko.

Kuinka käy soten?

Yksi tulevan hallituksen suurista kysymyksistä on saada aikaan sote-ratkaisu.

53 prosenttia vastaajista uskoo hallituksen saavan soten maaliin. Kuitenkin 33 prosenttia on skeptisiä hankkeen onnistumiselle.

– Enpä usko, että onnistuu. Se on jo kertaalleen puitu, ja luulen että ei onnistu nytkään, Markus Kokko toteaa.

– Vastapuolet ovat niin kaukana toisistaan, että siinä on vielä paljon tekemistä, Tiia Liesmäki miettii.

Sote-uudistuksen lisäksi uuden hallituksen toivotaan pistävän Suomen asiat monella rintamalla vauhdikkaasti kuntoon.

– Kun saisimme työllisyyden kuntoon ja viennin vetämään, niin siinähän ne tärkeimmät olisivat, Raine Moliis lähettää terveisiä hallitusneuvotteluihin.

Kyselyn tulosten virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä. Tutkimusotos edustaa täysi-ikäistä väestöä sukupuolen, iän ja asuinpaikan mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.