Mainos

MTV Uutisten kysely: Enemmistö maakunnista valmis soteen jo ennen vuotta 2022

2:15

MTV Uutisten teettämän kyselyn mukaan enemmistö maakuntajohtajista haluaisi toteuttaa soten kokonaisuudessaan jo ennen vuotta 2022, vaikka oppositio on aikataulusta eri mieltä. 

Hallituksen uusimman esityksen mukaan soten valinnanvapaus tulisi voimaan asteittain, mutta viimeistään vuoden 2022 alusta. Tämän jälkeen maakunta voi hakea lykkäystä vuodella tai aloittaa toiminnan aiemmin.

MTV Uutisten maakuntajohtajille teettämä kysely osoittaa, että selvä enemmistö maakunnista olisi valmis aloittamaan soten jo ennen hallituksen viimeiseksi ehdottamaa päivämäärää. Kahdessa maakunnassa sote voitaisiin aloittaa vuonna 2022 ja kahdessa soteen ei oltaisi valmiita ennen vuotta 2023.

Perhe- ja peruspalveministeri Annika Saarikon (Kesk.) mukaan maakuntajohtajien vastaukset kuvastavat hyvin maakuntien soten eteen tekemää työtä. 

– Olen itsekin havainnut maakuntia kiertäessä, että todellisuus on eri näköinen kun sitä tarkailee eduskunnasta käsin tai eri puolilla Suomea käytännöntyötä tekevien kanssa keskusteltuaan.

Oppositio on tapansa mukaan skeptinen aikataulun suhteen, vaikka maakunnat itse haluaisivat aloittaa soten nopeasti. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo ymmärtävänsä hyvin maakuntajohtajien sotevalmiuden. 

– Ymmärrän, että pitäisi saada valmista ja että siellä asian eteen on tehty paljon töitä. Mutta ei pitäisi tehdä sellaisia lainsäädäntömuutoksia, jotka johtavat sosiaali- ja terveyspalveluiden vaarantamiseen. 

Maakuntavaalit omiksi vaaleikseen

Noin kolmannes maakuntajohtajista haluaisi, että maakuntavaalit pidettäisiin erillään eduskuntavaaleista ja EU-vaaleista, jotta maakunnan tehtävistä syntyisi tarpeeksi keskustelua. Viisi maakuntajohtajaa haluaisi maakuntavaalit eduskuntavaalien yhteyteen.

Kukaan ei puolestaan haluaisi, että maakuntavaaleja pidettäisiin samaan aikaan EU-vaalien kanssa tai että kaikki kolme vaalia pidettäisiin yhtä aikaa.

Antti Rinne pitää parhaana vaihtoehtona maakuntavaalien ja kuntavaalien yhdistämistä.

– Koska se ei ole tässä tilanteessa mahdollista, seuraavaksi paras vaihtoehto maakuntavaalien aktiivisuuden lisäämiseksi olisi, että vaalit käytäisiin eduskuntavaalien yhteydessä. 

Annika Saarikko toteaakin, että juuri nyt on tilanne, jossa kukaan ei tiedä tarkkaan vuosilukuja ja päivämääriä.

– Paljon on kiinni sosiaali- ja terveysvaliokunnan itselleen asettamasta työskentelyaikataulusta tästä eteenpäin. 

Maakuntajohtajat antoivat hallituksen sote-lakipaketille kouluarvosanan 8+. Kyselyyn vastasivat kaikki maakuntajohtajat yhtä lukuun ottamatta.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.