MTV Uutisten kysely: Asuntomessualueiden suosio vahvaa koko 2000-luvun – joka neljännen asuinalueen hintataso jopa noussut

Asuntomessualueiden suosio asuinalueena on pysynyt vahvana koko 2000-luvun ajan 2:01
Asuntomessualueiden suosio asuinalueena on pysynyt vahvana koko 2000-luvun ajan.

Asuntomessualueiden suosio asuinalueena on pysynyt vahvana koko 2000-luvun ajan.

MTV Uutisten kyselyn mukaan joka neljännen asuntomessualueen hintataso on noussut messuvuoden jälkeen. 

Kahden kilometrin päässä Kokkolan keskustasta, Vanhansatamanlahden pohjukassa pidettiin vuoden 2011 asuntomessut.

Tällöin nopeasti kaupaksi menneillä asunnoilla on edelleen kysyntää. Samaa sanotaan MTV Uutisille lähes kaikista asuntomessualueista viimeisen kahdenkymmen vuoden ajalta. 

Kokkolan kehitysjohtaja Jonne Sandbergin mukaan alueelle on ehditty rakentaa jo lisää asuntoja.

– Asunnot kävivät yhdeksän vuotta sitten hyvin kaupaksi ja nyt niissä on sama myyntitilanne kuin muutenkin täällä.

Asuntojen hinnoissa jopa nousua

Oulussa, Kuopiossa, Tuusulassa, Tampereella ja Laukaassa messualueen asuntojen hinnat ovat kallistuneet asuntomessujen jälkeen. Heinolassa ja Hämeenlinnassa hinnat ovat laskeneet.

Vaikka asuntomessualueella asunnot ovat usein kaupungin kalleimpia, ovat asunnot menneet lähes kaikkien kyselyyn vastanneiden mukaan kaupaksi erittäin tai melko hyvin. 

– Vuosi 2000 oli juuri sellainen aika, jolloin pientalot ja rivitaloasunnot menivät hyvin kaupaksi. Pääosa muuttajista tuli muualta, tuusulalaisten osuus oli korkeintaan 15 prosenttia, Tuusulan pormestari Arto Lindberg kertoo vuoden 2000 Tuusulan asuntomessuista. 

Tuusulassa asuntomessut järjestetään parhaillaan jo kolmatta kertaa. Vaikka työtä messujen eteen tehdään jopa viisi vuotta, lopputulos palkitsee.

– Onhan se iso savotta. Asuntomessut maksaa paljon mutta raha menee ympäristöön ja messualueen himpun verran parempaan infraan ja nätimpiin puistoihin. Toki se tulee myös takaisin muun muassa jättämällä kävijöille messuista hyvän mielikuvan sekä mahdollistamalla korkealuokkaisen asuinalueen. 

Messuista näkyvyyttä alueelle 

Kyselyyn vastanneet ovat yhtä mieltä siitä, että asuntomessut ovat tuoneet alueelle positiviista mainetta.

– Asuntomessujen jälkeen alueen asuntotuotanto on kasvanut selvästi, Espoosta kerrotaan. 

– Kouvolan imago on noussut messutapahtuman saaman näkyvyyden ansiosta. 

– Monen mielikuva Kotkasta päivittyi. Kotka ei ollutkaan hiipuva teollisuuskylä vaan hieno, vehreä ja hyvin ylläpidetty kaupunki.

Moni piti asuntomessuja hyvänä mahdollisuutena tehdä uusi kaupunginosa tutuksi.

– Asuntomessut nostivat hyvin esille Saaristokaupungin, joka oli silloin uusi kaupunginosa. Samalla messut lisäsivät koko Kuopion tunnettuutta. 

– Asuntomessut avasivat uuden Lintulan kaupunginosan. Muuttoliike ja Valkeakosken asukasluku kasvoivat selvästi messujen aikana ja sitä seuraavina vuosina. 

Messualueen suosio heijastuu usein myös laajemmalle. Esimerkiksi Oulussa ja Kotkassa pidetyt asuntomessut ovat nostaneet kunnan yleistä asuntojen hintatasoa. 

MTV Uutiset lähetti kyselyn kaikille 2000-luvun asuntomessukaupungeille eli Tuusulalle (2000), Kajaanille (2001), Kotkalle (2002), Laukaalle (2003), Heinolalle (2004), Oululle (2005), Espoolle (2006), Hämeenlinnalle (2007), Vaasalle (2008), Valkeakoskelle (2009), Kuopiolle (2010), Kokkolalle (2011), Tampereelle (2012), Hyvinkäälle (2013), Jyväskylälle (2014), Vantaalle (2015),  Seinäjoelle (2016), Mikkelille (2017), Porille (2018) ja Kouvolalle (2019). 

Lue myös:

    Uusimmat