MTV Uutislive: ”Tyttö kerjää huomiota" – ajattelumallista päästävä eroon

Nuoret seksuaalisen häirinnän uhreina 18:15

Nuoriin kohdistuva seksuaalinen häirintä on arkipäiväistynyt, arvioi sisäministeriön sisäisen turvallisuuden sihteeristön päällikkö Tarja Mankkinen.

Mankkinen kommentoi tänään MTV Uutislivessä tuoretta tutkimusta, jonka mukaan peräti kolmannes yhdeksäsluokkalaisista tytöistä on kokenut jonkinlaista seksuaalista häirintää tai väkivaltaa. Samanikäisistä pojista tällaisia kokemuksia on lähes joka neljännellä.

– Tutkimus osoittaa, kuinka yleistä seksuaalinen häirintä on. Tehdään sellaisia tekoja, joissa tekijä ei välttämättä edes itse ymmärrä, että tässä on kyse seksuaalisesta häirinnästä, pohtii Mankkinen.

Poliisiammattikorkeakoulun tutkija Monica Fagerlund ei ole yllättynyt tutkimuksen tuloksista.

– Tässä kyselyssä on kartoitettu hyvin laajasti erilaisia seksuaalisen häirinnän ja väkivallan muotoja. Silloin kun kysellään enemmän kuin yhdellä tai kahdella kysymyksellä, niin sieltä löytyy sitten monenlaisia kokemuksia, sanoo Fagerlund. 

Tyttöjen kohdalla seksuaalinen häirintä tapahtuu erityisesti internetissä.

– Tämä ilmenee muun muassa törkeänä kielenkäyttönä ja seksikkäiden kuvien pyytämisenä, kertoo Fagerlund.

Tänään julkistettiin Right to choose -hanke, jonka tavoitteena on vähentää naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa ja häirintää. Hanke on osa Suomen sisäisen turvallisuuden ohjelmaa.

– Hankkeen yhtenä tarkoituksena on, että nuoret yhä enemmän tunnistaisivat omat oikeutensa ja toisivat asian esille silloin kun he selvästi ovat joutuneet rikoksen uhriksi, sanoo Mankkinen.

Mankkinen arvioi, että ulkonäkökeskeinen yhteiskunta saattaa aiheuttaa omaa seksuaalista identiteettiään hakevaa nuorta ajattelemaan, että kuka tahansa voi arvioida vapaasti kenen tahansa ulkonäköä.

– Ikävä kyllä vieläkin vallitsee sellainen ajatusmalli, että tyttöhän itse kerjää huomiota ja sitten hänelle voi ehdotella törkeitä tai että häntä voi jopa kähmiä tai kosketella, hämmästelee Mankkinen.

Right to choose -hankkeessa on tarkoitus huomioida uhrien lisäksi myös mahdolliset seksuaalisen väkivallan tekijät tuomalla esille uhrin näkökulmaa ja kokemusta. Hankkeessa huomioidaan erityisesti sellainen toiminta, jota ei aina koeta häirinnäksi tai josta uhri kokee olevansa itse osavastuussa. Tavoitteena on lisäksi antaa opastusta, miten toimia, jos joutuu seksuaalisen väkivallan tai häirinnän kohteeksi.

Lue myös:

    Uusimmat