Mainos

MTV Uutislive: Tämä on riskialttein vaihe ebolapotilaan hoidossa

Suomen ensimmäisestä ebolaepäilystä odotetaan tänään uutta tietoa.

Epäilty tartunnansaaja on tällä hetkellä hoidossa Helsingissä Meilahden sairaalassa. Alustavat testitulokset tiedetään iltaseitsemältä.

SAIRAALOIDEN OHJEITA PÄIVITETÄÄN

Etelä-Suomen alueella toimiville terveyskeskuksille, sairaaloille ja muille potilaiden kanssa tekemisissä oleville on annettu uudet ohjeet ebolaepäilyn takia. Etelä-Suomen aluehallintoviraston mukaan uutta on, että ebolaa epäiltäessä potilas pitää heti pukea suojavaatteisiin.

Suomessa on tähän mennessä ollut kolme ebolaepäilyä: nyt Helsingissä Meilahden sairaalassa ja aikaisemmin turkkilaisessa lentokoneessa ja Kotkassa.  

Ebolaepäily voi osoittautua myös esimerkiksi malariaksi tai lavantaudiksi. Sosiaali- ja terveysministeriön ylilääkäri Anni Virolainen-Julkunen pitää näitä mahdollisuuksia todennäköisempinä kuin ebolatartuntaa.

Espanjan Madridissa ebolaan sairastui hoitaja, joka oli hoitanut ebolapotilasta. Tartunnan tultua julki moni madridilaishoitaja ilmoitti kieltäytyvänsä ebolapotilaiden hoidosta

MTV Uutislivessä vieraillut Virolainen-Julkunen toteaa, että periaatteessa hoitaja voi kieltäytyä hoitamasta ebolapotilasta, mutta asiasta keskusteltaisiin työnantajan kanssa.

– Työnantajan velvollisuushan on huolehtia siitä, että riski on niin pieni, ettei tule tarvetta kieltäytyä, muistuttaa ylilääkäri.

Kaikista riskialttein vaihe potilaan hoidossa on tilanne, jossa hoitaja tai lääkäri tulee ulos potilashuoneesta ja ryhtyy riisumaan suojavarusteitaan.

– Tässä tulee ehkä sellainen herpaantumisen vaihe ja siksi meillä Suomessa kansallisesti jaetuissa ohjeissa korostetaan sitä, että suojavälineiden riisuminen täytyy tapahtua valvotusti. Tosin sanoen toinen ihminen valvoo vieressä ja kertoo vaihe vaiheelta, mitä tehdään: milloin otetaan vasemman käden hanska ja milloin oikean käden hanska ja niin edelleen. Näin ehkäistään sitä, ettei väsyneenä tehdä huolimattomia liikkeitä, sanoo Virolainen-Julkunen.

Madridissa espanjalaishoitajan tartuntatilanne tapahtui juuri suojavaatteista riisuessa.

Suomessa nyt hoidossa oleva potilas saapui Liberiasta, missä ebolatilanne on paha. Hän ei kuitenkaan tiettävästi ole ollut kosketuksissa ebolaa sairastavien kanssa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.